NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

PMI webinar

Tűrjük vagy ne tűrjük? graphIT Webinár: GD&T, PMI, MBD

Tűrések, GD&T, PMI, MBD és minden, amit fontos tudni róluk. Megmutatjuk miért érdemes megérteni a tűréseket és hogyan lehet nyerni azon, ha tudatosan és megfelelően használjuk, nem pedig a bevett szokások alapján.


A webináron való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni itt tud.

Több mint 25 éve a CAD/CAM/CAE piacon a graphIT kft. csapatával már megannyi kihívás legyőzésében nyújtottunk segítséget ügyfeleinknek az egyik ilyen visszatérő témakört, a tűrések problémakörét és a benne rejlő lehetőségeket körül járjuk egyik kiemelkedő szakmai partnerünkkel az EUMET-tel.
A gépipari rajzok elkészítése során az egyik fő feladat a különböző tűrések elhelyezése. Ezek a tűrések lehetnek alak- és helyzettűrések, illesztések, felületminőségi jelzések. Az adott tervnek megfelelően kiválasztott és elhelyezett tűrések alkalmazásával nemcsak a tervezési és gyártási költségeket, de a termék végfelhasználói árát is alacsonyabban tudjuk tartani.
A tervezés során fontos, hogy a tervező és a technológus azonos elvek mentén válassza ki a gyártás során használni kívánt megoldásokat, ezzel biztosítva a gyártás egyszerűbbé és olcsóbbá tételét. Például ne kerüljön gyárthatatlan értékű méret és tűrés a rajzra. Ezért is fontos – az angol betűszavakkal csak GD&T-ként ismert – geometriai méretek és tűrések megfelelő ismerete és használata.

Két webinár egy témakör

Kétrészes webinárunk első részében az EUMET szakemberei mutatják be a GD&T megfelelő alkalmazásának előnyeit, példákkal illusztrálva, illetve kiderül az is hogyan spórolhatunk a gyártásunkon több tűrés alkalmazásával.
Továbbá ki fog derülni az is, hogy miért döntött úgy néhány cég a belső szabályzatában, hogy mellőzi a hengeresség használatát.


A GD&T elemeit nemcsak a tervezés és a gyárthatóság oldaláról vizsgáljuk meg, hanem a második webinár alkalmával a graphIT kft. NX csapata bemutatja, hogy a Siemens NX használata során, hogyan alkalmazzuk a méretek és tűrések jelöléseit, miért és hogyan váltható ki a 2D-s rajz a 3D-ben alkalmazott jelölésekkel és milyen előnyök származnak belőle a termék életciklusa során.

A 3D-s PMI elemekkel kezdődött azoknak az információknak a 3D-s modellen való elhelyezése melyeket a gyártással vagy az ipari partnerekkel osztunk meg. A további digitális információk megjelenítése céljából a PMI adatokat, a metaadatokat, gyártási információkat egy továbbfejlesztett komplett rendszerben tudjuk kezelni. Az NX-ben található modell alapú definíció (Model Based Definision) segítségével a termékhez már nemcsak a PMI adható meg, de automatizálhatjuk a méretháló elkészítését, ellenőrizhetjük, hogy minden alakelem rendelkezik-e elégséges információval és validálhatjuk, hogy az adott szabványnak vagy egyedi kritériumoknak megfelel-e. A PMI-ok segítségével gyorsíthatjuk a munkát és csökkenthetjük a hibát mérőszobában illetve a CAM-es feladatokat is automatizálhatjuk

Ismerje meg a GD&T megfelelő alkalmazásának előnyeit, illetve hogy hogyan alkalmazzuk a méretek és tűrések jelöléseit és tudja meg, hogy hogyan váltható ki a 2D-s rajz a 3D-ben alkalmazott jelölésekkel!

A webinár első részének az időpontja: 2022.06.22. 10.00 – 11.00

Kattintson ide és regisztráljon!


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.