A hatékonyság növelése az alkatrészgyártásban – webinár

A 21. században a CAM (Computer Aided Manufacturing – számítógéppel segített gyártás) elengedhetetlen része az életünknek. A fogsoroktól a nukleáris tengeralattjárókig modern világunkat egyre inkább a szoftverek, hardverek és szerencsére tehetséges mérnökök együttműködése építi.
A mai világban inkább az a kérdés, hogy mire nem használható. A CAM bármilyen tárgy gyártására alkalmazható, amelyet gép vagy szerszám hoz létre. Felhasználható fém, műanyag és akár fa modellek megmunkálására is.

Mire használható a CAM?

Főbb szerepei:

 • A precíziós megmunkáláshoz, gyártáshoz szükséges számítógépes vezérlésű megmunkáló gépek használata a gyártási folyamatban
 • Az átfogó termelési folyamat irányítása a hatékonyság növelése érdekében
 • Integrált és összehangolt szoftverekkel működő gyártás és mérnöki tervezés
 • Eszközbiztonság. A CAM rendkívül megbízható – képes azonos folyamatok reprodukálására eltérések nélkül, ami nagy mértékű költségmegtakarítást eredményezhet.
 • Tudásmegőrzés, szabványosítás az egységesen kialakítható és használható sablonoknak köszönhetően.
 • Hatékonyságnövelés, automatizálás: többet, gyorsabban, egyszerűbben

Mik az előnyei?

Előnyök:

 • CAM rendszerek kiszámíthatóak és következetesek
 • Rugalmasak és sokoldalúak, képesek maximálisan kihasználni a teljes rendelkezésre álló eszköztárat: nagy sebességű, 5-tengelyes, többfunkciós- és esztergagépek, szikraforgácsoló (EDM) és koordinátamérőgépek (CMM)
 • Képesek gyorsan és selejt nélkül létrehozni prototípusokat
 • Segíthet az NC programok optimalizálásában a legjobb termelékenység érdekében
 • A különböző rendszerek és folyamatok integrációját biztosítja a gyártási folyamat részeként
 • Nagyobb termelékenység
 • A terveket módosíthatjuk anélkül, hogy manuálisan újra bele kellene nyúlni az NC kódba. Különösen igaz ez a parametrikus CAD szoftverekre, mint az NX.
 • Könnyen bevezethető, mivel a CAD és a CAM rendszerek szabványosodnak
 • Segítséget nyújt a szakképzett munkaerőhiány okozta problémákra
 • A CAD és a CAM szoftverek továbbra is fejlődnek, és vizuális reprezentációt és modellezési és tesztelési alkalmazások integrációját kínálják
 • Pontosság

Felhasználási területek

A CAM nem csak az otthonainkban használatos tárgyak elkészítéséhez, hanem az űrtechnikában és hadiiparban, hajóépítésben, autó- és vasúti iparban, valamint a gépiparban is használatos.

A CAM ereje, biztonsága, rugalmassága, sokoldalúsága és pontossága azt jelenti, hogy az űrtechnikában felbecsülhetetlen értékű, mivel bonyolult, szabad formájú felületeket, munkadarabokat képes készíteni olyan anyagokból, mint a titán és a szuperötvözetek.

Az autóipar nagyban támaszkodik a CAM rendszerekre, a pontosság elengedhetetlen az olyan iparágban, ahol az esztétikum legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a szilárdság. A CAM képes köröket, szabályos kockákat és finom görbületeket kialakítani a felületeken, amelyek részei nagyobb szerkezeteknek.

Kémiai és gyógyszeripari gyártó vállalatoknál is a CAM-et alkalmazzák a gyártásban, hogy felgyorsítsák az egész termelési folyamatot.

Az orvostechnológia is nagy hasznát veszi a CAD-nek és a CAM-nek a biomechanikai mérnöki területen: klinikai orvoslás, testre szabott orvosi implantátumok, szövettervezés, fogászat, mesterséges ízületek és robotsebészet. Akár tekintsük például a 3D modellek készítését, majd nyomtatását sérülésekről és más egészségügyi problémákról. A CAM segítséget nyújt még a fogszabályzás és implantátumok gyártásánál is.

A hagyományos megmunkálási módszereket fokozatosan le fogják váltani az új, nagyobb termelékenységet biztosító digitális módszerek, mint a CAM. A változás természetesen költség- és időigényes, de mindenképpen ez jelenti a jövőt.

A bemutatott előnyök és tulajdonságok kulcsfontosságú tényezők, amelyek magyarázzák a számítógép-vezérelt gyártási rendszerek (CAM) egyre növekvő népszerűségét.

A CAM rendszernél már csak a bevezető partner kiválasztása fontosabb.

A CAM bevezetéshez szüksége lesz a megfelelő ipari szakértőre, hogy személyre szabott, egyedi igényeknek megfelelő megoldást kapjon a vállalat, így a legtöbbet profitálva a beruházásból. Ebben nyújt segítséget a graphIT Kft. A több, mint 25 éves múltunkból eredően, munkatársaink közel 500 évnyi mérnöki tapasztalatának köszönhetően, átfogóan tudjuk felmérni ügyfeleink igényeit. Legyen szó egyszerű modellezésről, bonyolult felületek tervezéséről, 3 tengelyes szerszámgépprogramozásról vagy komplex többcsatornás többtengelyes mill-turn gépekről a graphIT biztosan megoldást tud nyújtani.

Három részes webinár a graphIT NX csapatától

A graphIT kft. április 19-i a „A CAD/CAM integráció ereje: Hatékonyságnövelés az alkatrészgyártásban” című webinárunkon részletesebben foglalkozunk ezzel a témával. Ez lesz sorozatunk második része:

 • Alkatrészgyártási kihívásokra
 • Siemens digitális alkatrészgyártási megoldásra
 • Az integrált CAD/CAM előnyeire
 • Az Önök kérdéseire (például mikor érdemes CAM-et használni?)

Csatlakozzon az ingyenes előadáshoz!

A második webinár időpontja:

2023.04.19. Szerda, 10:00 – 11:00

Kattintson ide és regisztráljon!


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑