Tippek az NX használatához

Amikor egy alkatrész modellezését elkezdjük az NX felületén, érdemes használni azokat az eszközöket, melyeket a parametrikus tervező rendszerek nyújtanak számunkra, illetve vannak “ökölszabályok”, melyek biztosítják a modell újrahasznosítását, hosszú életútját.

Kezdjük egy tervvel

Mindig tartsuk szem előtt az alkatrész jövőbeni életútját. Modellezéskor figyeljünk a későbbi szervizelés lehetőségére, a beépítési követelményekre és az alkatrész funkcióira. A modellt úgy építsük fel, hogy könnyen változtatható, testreszabható legyen.

Induljunk egy vázlattal

Néhány tipp, amit érdemes figyelembe venni vázlatkészítés közben:

 • A vázlat síkjának kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy a vázlat koordinátarendszerének origója lehetőleg ne egy letörés/lekerekítés széléhez csatlakozzon.
 • Szimmetrikus alkatrész esetén már a kiindulási vázlathoz tartozó koordinátarendszert is helyezzük a modell koordinátarendszerébe. További vázlatok esetén is érdemes ezt választani, vagy olyan vázlat origót, mely az adott művelet szimmetriáját a későbbi műveletek és módosítások során is biztosítja.
 • A vázlat lehetőleg legyen teljesen kényszerezett (fully constrained):
  • ajánlott geometriai- vagy helyzetkényszereket alkalmazni a méretkényszerekkel szemben.
  • bonyolultabb vázlatok esetén gyorsabban létrehozható a “fully constrained” állapot, ha betartjuk a következő szabályt: rajzolj keveset, majd azonnal kényszerezz, méretezz.
  • Használjuk bátran az “equal radius”, “equal length” kényszerket azonos méretekkel rendelkező elemek esetén, valamint a konstrukciós segédvonalakat, referencia görbéket, így kevesebb méretkényszerre lesz szükségünk, pl: szimmetria kényszer, vagy tükrözés megadásával.
 • Vázlatkészítés során minimalizáljuk a lekerekítések, letörések használatát – ezeket célszerű a tervezési folyamat végén elhelyezni a modellen – , kivéve, ha az alkatrész geometriája miatt ezek elhelyezése hasznosabb a vázlat szintjén, pl: fogprofil lekerekítései.

A paraméterek a barátaid

A modell paramétereit tartalmazó Expressions tábla elérhető a Tools eszköztár alatt, vagy gyorsabban a Ctrl+E billentyűkombinációval. A táblázat tartalmaz minden egyes beírt méretet, összefüggést, amit egy paraméterrel is ellát. Ezzekkel hivatkozhatunk az értékére, amikor szükséges.

A paraméter neve átírható egy könnyebben azonosítható névre, illetve bármely másik méret esetében felhasználható összefüggések létrehozásához (a fenti példában a téglatest mélysége minden változtatás esetén követni fogja a téglatest szélességét). Létrehozhatók különböző típusú, akár egyedi paraméterek is, a megfelelő mértékegységgel:

Az Extrude/Revolve célirányos használata

A következő példában egy 800mm hosszú tengely és a rajta teljesen végig futó horony kivágása látható. Bár mindhárom eset végeredménye ugyanaz, a munkadarab változtatása más végeredményt kaphatunk:

 • Első eset: a horony hosszát az ’Until Next’, ’Until Selected’, ’Until Extended’ vagy ’Through All’ parancsokkal adjuk meg. Ebben az esetben a tengely hosszának módosítását leköveti a horonykivágás hossza is.
 • Második eset: a horony hosszát a ’Value’ értékkel 800mm-re állítjuk. A horony ebben az esetben is végigfut a tengelyen, azonban a tengely hosszának növelése esetén a horony kivágása megáll 800mm-en.
 • Harmadik eset: a horony hosszát egy paraméterrel adjuk meg, egy “Expression“-t hozunk létre, melyben a horony hossza egyenlő lesz a tengely hosszával. Módosítás esetén a tengely és horonyhossz értéke mindig egyforma marad.

Modellezés

Az NX egy modelltörténet alapú szoftver, így a modellezés sorrendje a modell készítése során meghatározó. Előfordulhat, hogy ideiglenes, vagy különállóan több geometria is létrehozásra kerül modellezés során. Egy hasznos funkció ennek orvosolására a ’Timestamp Order’ kikapcsolása, így láthatóvá válik minden meglévő geometria – azaz body – a modelltérben.

Vázlatkészítésnél vagy egyéb referencia választásánál lehetőleg mindig válasszunk koordináta-rendszereket és/vagy azok elemeit, amikor tehetjük. Ez kisebb eséllyel változik vagy törlődik az esetleges változtatások során, mint egy felület, vagy él.

Gondoljunk a termék egész életútjára!

A termék tervezésekor a következő gondolatokat kell észben tartani, ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni:

 • Gyárthatóság,
 • Összeszerelhetőség,
 • Szervizelhetőség,
 • Ellenőrizhetőség,
 • Újrahasznosíthatóság.

A többi munkatársra is gondolni kell, aki használják majd a modellünket. Segítsük őket (és persze magunkat is), hogy a későbbiekben, könnyen vissza lehessen követni a modellépítésünk logikáját:

 • Nevezzük el a feature-öket,
 • Nevezzük el az Expressions táblában használt paramétereket,
 • Használjunk a Design Group és Feature Group lehetőségeket,
 • Adjuk meg a termék anyagát,
 • Használjunk bátran PMI-okat,
 • A “Pattern”, kiosztási parancsok használatának előnye, hogy az összeszerelésnél használható a ’Pattern Component’ parancs,
 • Léteznek olyan eszközök, melyek pl.: ellenőrzik a megmunkálhatóságot, a geometriai hibákat, a PMI méretháló szabványosságát.

Újrahasznosítás – költségmegtakarítás

Új modell tervezése helyett mindig energia- és költséghatékonyabb egy már meglévőt felhasználni. Ahhoz, hogy mindig megtalálható legyen a keresett alkatrész, érdemes az alkatrészeket következetesen, szabályokat alkalmazva elnevezni.

 • Lehetőleg kerüljük a rövidítéseket
 • Amennyiben mégis rövidítés használata szükséges, készítsünk rövidítésjegyzéket, hogy mindenki számára érthető legyen

Az újrahasznosítás nem feltétlen csak az alkatrészekre érvényes: az NX-ben újrahasznosíthatók a síkok, a testek, a feature-ök és még sok más modellezési elem is. Ezeket a Reuse Library-ben találjuk meg.

Az asszociativitás nem minden

Az egymástól függő (asszociatív) funkciók frissítései meglepetést okozhatnak. A független lépések a tervezés kezdeti szakaszában nagyobb biztonságot adhatnak és felgyorsítják a folyamatokat. A külső hivatkozások (pl.: WAVE) váratlan eredményeket, hibákat generálhatnak, amely koncepcionális tervezés elején sok bosszúságot okozhat. Nem asszociatív WAVE kapcsolatok, a szinkronmodellezés használata felgyorsíthatja a tervezés ezen szakaszát.

A tervezés végső fázisaiban már használhatjuk az asszociatív kapcsolatokat, WAVE összekötéseket, “top-down” összeszereléseket, amikor már biztosak vagyunk az elfogadott tervezési célban.

Az oktatás a kulcs

Nem egyszerű feladat lépést tartani az NX folyamatos fejlesztéseivel. Ezért lényeges, hogy a felhasználó folyamatosan nyomon kövesse az NX újabb kiadásait. Itt az NX BLOG-on, minden újdonságot próbálunk bemutatni a megjelenés után, illetve webinárok keretében is bemutatjuk a frissítéseket.

A graphIT kft. NX csapata folyamatosan induló NX CAD és CAM tanfolyamokon, illetve egyedi, a cégekre szabott oktatásokon keresztül biztosítja a legfrissebb NX-ek használatának az elsajátítását.

Tanfolyamainkról havi NX hírlevelünk értesít, illetve további információkkal is szívesen állunk rendelkezésre.

Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑