Hengeresség – Tűrjünk vagy ne Tűrjünk?

Az ISO 1101 szabvány írja le az alak- és helyzettűréseket. Ezen szabvány használatával a funkcionális követelmények egyértelmű leírása válik lehetővé a tervezés számára, mely követelmények később a gyártás és minőségbiztosítás számára lesznek kötelező érvényűek.


Az egyik jellemző ezek közül a hengeresség, mely funkció szempontból kiválóan használható, hiszen hiánytalanul írja le a követelményt a henger palástfelületével szemben. Emiatt a termék végellenőrzésénél (vagy bejövő áru ellenőrzésénél) megfelelően használható.


Azonban, ha a mi feladatunk a gyártás kézben tartása, akkor nehéz eset a tűrésen kívülre kerülő hengeresség korrekciója. Ha csak a hengeresség mért értékét ismerjük, akkor nem tudjuk, hogy a probléma a körkörösségből vagy az egyenességből adódik. A hengeresség tűrés jellemző ezen két elvárást egyesíti, mely szerint nem csak minden keresztmetszetben kell megfelelő körkörösséget elérni a felületnek, hanem a metszeteknek egy egyenesen is kell feküdniük. Emiatt a nem egyértelmű korrekció miatt döntött úgy néhány multinacionális megmunkálással foglalkozó cég, hogy mellőzi a hengeresség használatát, vagy azonnal kiegészíti az említett további két jellemzővel is a műszaki rajzot.

Ismerje meg a GD&T megfelelő alkalmazásának előnyeit, illetve hogy hogyan alkalmazzuk a méretek és tűrések jelöléseit és tudja meg, hogy hogyan váltható ki a 2D-s rajz a 3D-ben alkalmazott jelölésekkel!

A webinár első részének az időpontja: 2022.06.22. 10.00 – 11.00

Kattintson ide és regisztráljon!


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑