SE CAM Pro webinár – Megmunkálásban a csúcson

Elege van a hagyományos gyártási folyamatokból, mert időigényes, nehezen nyomon követhető és nem elég termelékeny? Itt az ideje lépni az automatizálás irányába! Tervezze meg megmunkálási folyamatait előre CAM szoftverrel és gyártson elsőre jó minőséget. A megfelelő CAM szoftver forradalmasítja a megmunkálásokat és számtalan olyan előnyt kínál, amivel egyszerűsítheti gyártási műveleteit.

Miért jó az integrált CAM?

Korábbi, háromrészes webinárunkból megtudhattuk, hogy mi is az a CAM. Ezúttal azt vesszünk górcső alá, hogy milyen további előnyökkel jár egy folyamatos fejlesztésű integrált CAM rendszer használata. Adódik a kérdés, hogy mitől integrált egy CAM rendszer? A számítógéppel segített tervezési folyamat (Computer-Aided Design), és a számítógéppel segített gyártási folyamat (Computer-Aided Manufacturing) összekapcsolását tekintjük integrált rendszernek. Ez a fajta megközelítés lehetővé teszi a tervezési- és gyártási folyamatok összehangolt és egységes kezelését, ezért számos előnnyel bír a hagyományos, különálló CAD/CAM megoldásokkal szemben.

  • Időmegtakarítás – Az egységes rendszerben történő munkavégzés időmegtakarítást eredményez, mivel nincs szükség az adatok manuális átmásolására, vagy konvertálására a terméktervezési-, és a gyártástervezési folyamat között.
  • Hatékonyság – Az integrált rendszerek lehetővé teszik a tervezők és a gyártási szakemberek számára, hogy egyszerűen kommunikáljanak és együttműködjenek. A tervezési adatok könnyen továbbíthatóak, minimalizálva a hibák lehetőségét, a kettős munkát és az információvesztést.
  • Költségcsökkentés – Az időmegtakarítás és a hatékonyabb munkafolyamatok önmagukban is hozzájárulnak a költségek csökkentéséhez, de az integrált rendszerek még a hibás tervezésből felmerülő költségeket is képesek minimalizálni.
  • Pontosság – A tervezési változtatások automatikusan frissülnek a gyártási modellekben, így csökkentve az emberi hibák lehetőségét.
  • Jobb minőségű termékek – Az összehangolt tervezés és gyártás révén a termékek magasabb minőségűek lehetnek. Az egységes adatmodell, és az arra építő folyamatok segíthetnek elkerülni a tervezési hibákat, és a gyártási problémákat.
  • Gyors reakció és rugalmasság – Az integrált rendszerek lehetővé teszik a tervezők számára, hogy könnyedén kísérletezzenek és változtassanak a 3D modelleken. Ez segíthet az új ötletek gyorsabb kipróbálásában, és a termékfejlesztési folyamat idejének csökkentésében is. A változtatásokra való azonnali reagálás kiemelten fontos az aktuális piaci környezetben, mind anyagi megfontolásból, mind pedig a versenyelőny fenntartása szempontjából.

Tehát, az integrált CAD/CAM rendszerek összekapcsolják és optimalizálják a tervezési-, és gyártási folyamatokat azzal a céllal, hogy a tervezés során létrehozott 3D modelleket könnyedén, és hatékonyan lehessen átvinni a gyártásba. Ezáltal minimalizálhatók a hibák, csökkenthetők a felesleges lépések, optimalizálhatók a gyártási idők, javítható a termékminőség és a hatékonyság. Rendben, de mitől lesz folyamatos frissítésű egy CAM rendszer?

Mit nyújt a Solid Edge CAM Pro?

A korábban CAM Express néven ismert Solid Edge CAM Pro a piacon több, mint 30 éve bizonyító NX CAM platformjára épül, ezért az egyedülálló teljesítmény mellett, elérhetők a legmodernebb megmunkálási stratégiák is. A folyamatos frissítésnek köszönhetően, a szoftver funkcionalitása a fejlesztéssel kéz a kézben bővül, így tartva a lépést a növekvő iparági elvárásokkal. Az előd népszerűségének egyik fő oka az volt, hogy teljesen CAD semleges szoftvernek lett tervezve, ezért adta magát, hogy a Solid Edge CAM Pro is hordozza magában ezt a képességet.

„Nem számít, hogy egyetlen fájl, vagy egy teljes gyártási összeállítás, az adatok mindig megőrzik az asszociativitásukat…”

Rendelkezik belső fordítóval, így képes különböző CAD rendszerekből származó modellekkel dolgozni, beleértve a Siemens Parasolid® programot, illetve számos fájlformátumot, mint az IGES, DXF, STEP, vagy a JT. A felsorolt formátumokon túl, még STL-ben is van lehetőség elmenteni a 3D modelleket, ezzel hozzáférést biztosítva egy magasabb szintű asszociativitáshoz. A szinkron modellezési eszközökkel könnyedén módosíthatóak, javíthatóak a modellek a CAM Pro programon belül, függetlenül a geometria forrásformátumától. Továbbá, a rendszer jól tolerálja az utolsó pillanatban elvégzett modell módosításokat, sok esetben elegendő csak a szerszámpályát újra generálni.

„Megkapunk mindent, amit az NX CAM -ben megismertünk, megszerettünk és használtunk…”

Természetesen a teljes integrációra lett optimalizálva az SE CAM Pro, így elérhetők olyan magas funkcionalitású megoldások, mint a fájlok küldése a Solid Edge-ből a Solid Edge CAM Pro- ba egy gombnyomással. Nem számít, hogy egyetlen fájl, vagy egy teljes gyártási összeállítás, az adatok mindig megőrzik az asszociativitásukat, így a tervezési változtatások könnyen beépíthetők a gyártási tervbe.

Érdemes megemlíteni a PMI (Product Manufacturing Information) funkciót is, amely lehetővé teszi, hogy a hagyományosan a rajzon létrehozott információk a modelleken is megjelenjenek, ezzel könnyítve a NC programozók munkáját. Elérhető több tucat előre telepített szerszámgépmodell és posztprocesszor, illetve hozzáférhetünk online további 1300-hoz. A fejlett szerszámadatbáziskezelés mellett, további forgácsoló szerszámokat érhetünk el, majd használhatjuk azokat közvetlenül a gyártók adatbázisából. Megkapunk mindent, amit az NX CAM -ben megismertünk, megszerettünk és használtunk, és ez alól az elérhető megmunkálások sem képeznek kivételt! Mindezt kínálja az SE CAM Pro moduláris, értékalapú csomagokban, hogy a felhasználónak csak a számára szükséges funkciókért kelljen fizetni, így tartva a mértékletes árazást.

Esztergálás – komplett megoldást kínál az egészen egyszerű 2 tengelyes megmunkálásoktól, a legbonyolultabb geometriákon át, a többorsós, több revolveres (Mill-turn) alkalmazásokig. Támogatottak a fejlett esztergafolyamatok, köztük a Sandvik PrimeTurning™. Nagyobb termelékenység, több időegység alatt eltávolított anyagmennyiség, és hosszabb szerszámélettartam érhető el.

3 tengelyes marás – nagyoló maráshoz, maradékmaráshoz, kontúrok elő-, és készre simításához. Elérhető számos marási stratégia a komplex geometriai kihívások kezelésére. Kiemelendőek a nagysebességű megmunkálási megoldások, amelyek használatával csökkenthetők a forgácsolási erők, ezáltal a szerszámgép terhelése, továbbá jobb munkadarabminőség érhető el.

5 tengelyes marás – a Solid Edge CAM Pro rendkívül rugalmas programozást kínál, emellett a munkát könnyítő automatizálási megoldások is jelen vannak az ismétlődő feladatokhoz, mint például geometria kiválasztása. A teljeskörű felhasználói beállításoknak köszönhetően az 5 tengelyes nagyolás hatékonyabb, és hosszabb szerszámélettartam érhető el a legösszetettebb megmunkálás esetén is.

Alakelem alapú megmunkálás (FBM) – a szoftver felismeri, majd csoportosítja a különböző alakelemeket. Ezt követően az előre meghatározott szabályok mentén szerszámokat választ, és elkészíti a megmunkálásokat (pl.: síkmarás, központfúrás, fúrás, menetfúrás). Ezek a szabályok különböző geometriai elemekre vonatkozhatnak (pl.: furatok, zsebek, szigetek), amelyeket a rendszer egy előre meghatározott logika szerint azonosítani tud. Ezeket a szabályokat a felhasználó maga is szerkesztheti a különböző logikák, vagy a helyi szokásokhoz igazodva.

Huzalszikra – teljes megoldás 2 és 4 tengelyes huzalelektródás (EDM) gépek programozásához. Számos huzalos művelet rendelkezésre áll, beleértve a többlépéses profilozást, kihordásos huzalozást, vagy egyéb nevezetes lépéseket, mint például a tartóhídátvágást, vagy a huzal-visszatekerést.

Megmunkálási szimuláció – használatával ellenőrizhetők a szerszámutak, az anyagleválasztás, illetve kiszűrhetők a lehetséges ütközések, ezáltal validálva az NC programot a valós szerszámgépen való futtatás előtt. Segíti a megmunkálási folyamat időelemzését, kiszűrhetők a felesleges, improduktív mozgások, és állásidők. Az NC program visszaolvasásával, és a kód módosításával további optimalizálás érhető el a megmunkálási folyamatban anélkül, hogy erre külön célszoftvert kellene tartani.

További információ a webinárokról: https://graphit.hu/cam-pro-megmunkalasban-a-csucson-webinar/

CSATLAKOZZON KÉTRÉSZES WEBINÁRUNKHOZ, ÉS FEDEZZE FEL MIKÉNT LEHET SEGÍTSÉGÉRE A CAM PRO A MINDENNAPOKBAN!

1.rész: 2023.09.06. 10:00-11:00
2.rész: 2023.09.13. 10:00-11:00


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

Siemens NX felhős próbaverzió regisztráció


Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑