NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Siemens NX konvergens modellek használata

A pontfelhők és háromszög modellek kezelése az NX alatt a konvergens modellezés segítségével nagyon egyszerű. Ezek a bonyolult geometriák a konvergens modellezéssel akár analitikus geometriák visszaépítése nélkül is használhatók. A különböző szimulációk, optimalizációk, de akár reverese engineering által visszaépített modellek esetén is egy konvergens modell lehet az eredményünk.

Konvergens modellezés

A konvergens modellezés egy olyan modellezési rendszer, amely lehetővé teszi, hogy mind az alaksajátosság alapú modellt (analitikus modellezés), mind a háromszög geometriát (pl.: szkennelt geometria, szimulációs eredmény) közvetlenül az importált modellezési adatokkal használja anélkül, hogy a modellezési adatokat konvertálnia kellene. Azaz az NX konvergens modell egy vegyes modell, mely test tulajdonságokkal bír.

A konvergens modellek használatával több forrásból származó, különböző típusú modellezési adatokat használhatunk fel a koncepciótól a gyártásig. Ez az egyik kulcs a Siemens “end to end” megoldásában: lehetővé teszi a teljes tervezési gyártási folyamat során a bármelyik lépésnél történő asszociatív módosítás lehetőségét.

Végeselemes eredmények

A Siemens portfóliójában több olyan modul található, mely valamilyen végeselemes szimuláció vagy topológiai optimalizálás során, a megadott követelményeknek megfelelő geometriát ad eredményül.

Áramlásoptimalizált geometria Simcenter STAR-CMM+ eredményeként

Topológiai optimalizálással egyszerűsített tartószerkezet

Additív gyártás (3D nyomtatás)

A szimulációk, a topológiai optimalizáció eredménye általában olyan geometria, melyet hagyományos gyártástechnológiával legyártani nem releváns: drága, bonyolult vagy egyszerűen lehetetlen. Ilyenkor kerül előtérbe valamelyik additív technológia pl.: a porágyas fémnyomtatás. A tipikus 3D nyomtatással elállítható Lattice rácsok, vagy az implicit modellek között létrejövő gyroid testkitöltés is a konvergens modellezést használják.

Additív gyártással gyártott, egyszerűsített égőfej

Konvergens geometria javítása Realize Shape segítségével

A konvergens modellünk felülete lehet rossz minőségű – főleg, ha más szoftverből, vagy 3D szkennelésből érkezik a háromszögmodell -, ami a valós fizikai alkatrész felületminőségére is kihatással lehet. Ilyenkor pl.: az NX poligon modellezési megoldásaival vagy további reverse engineering eszközökkel javíthatjuk a modellt.

A legújabb NX topológia optimalizáló által generált konvergens modell felületminősége már olyan, amit mindenféle módosítás nélkül ki tudjuk nyomtatni, illetve felesleges benyomódások és vékony átkötések sincsennek már benne, így nem szükséges analítikus geometriát készíteni belőle.

Ettől függetlenül, ha a követelmény az, hogy a topologizált geometria legyen visszaépítve, akkor az NX Realize Shape modulja gyors eredményt adhat.

A következő két Siemens videóban egy topologizált és egy szkennelt háromszögmodell visszaépítést látunk:


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

Siemens NX felhős próbaverzió regisztráció