NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Borda geometriák NX -el

Az NX minden modellezési problémára több megoldási lehetőséget kínál. A borda jellegű geometriák esetén is több lehetőségünk van a modell elkészítésére.

“Kinövesztett borda”

Ha egy sík felületből ki kell “húzni” a borda jellegű geometriát, akkor kézenfekvő, hogy az Extrude parancsot használjuk. De van pár jellegzetes tulajdonsága az Extrude parancsnak, melyre oda kell figyelni. Nem mindegy, hogy a borda nyomvonal milyen sorrendben van kihúzva, milyen alapgörbéket használunk. Egy-egy kapcsoló vagy apró vázlat rajzolási trükk rengeteg időt megspórol nekünk és az asszociativitást is megőrizhetjük.

Az NX1980-ban jelent meg a Contour Rib parancs, amely segítségével az előző Extrude parancs helyett használhatunk. Sokkal gyorsabb és nem utolsó sorban már alakos alapfelület esetén is használható

A műanyag alkatrész merevítő eleme

A műanyag alkatrészek esetén az egyenletes falvastagság elhagyhatatlan tulajdonság. Ahhoz, hogy mechanikai tulajdonságait javítsuk, merevítő bordákat kell alkalmaznunk. A Rib parancs erre nyújt gyors megoldást. Itt már szükséges egy elkészített külső geometria (pl.: ahol a Shell paranccsal a falvastagságokat már meghatároztuk ) és ehhez a kész geometriához tudjuk hozzáépíteni a megrajzolt nyomvonalon a bordákat.

A három parancs alkalmazását a következő videóban mutatjuk be:


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

Siemens NX felhős próbaverzió regisztráció