AI vezérelt NX – A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás

A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI) elkerülhetetlen eleme lett a mindennapoknak, még az is hall róla, aki nem az informatikai, műszaki területeken dolgozik, sőt sokan más területen is használják – grafikák, újságcikk készítés. A Siemens ipari megoldásai sem maradnak ki az AI használatából, így az NX is tartalmaz olyan megoldásokat, melyekhez a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nyújt segítséget.

Miért virágzik most az AI?

A mesterséges intelligencia jelentős értéket teremthet minden iparágban. A vállalatok hajlandóak AI technikákat alkalmazni azokon a területeken, ahol az NX-ből nyert adatok versenyelőnyt jelenthetnek. A mesterséges intelligencia egyre több ipari beruházást vonz a technológia fejlődésével. Az AI használat tudatossága az iparágban folyamatosan növekszik. A vállalatok az adatokkal kapcsolatos problémákon, szabályozási akadályokon és felhasználói jóváhagyásokon keresztül haladnak előre és használják a versenyelőny eléréséhez az AI-t.

Az NX gépi tanulás és a hagyományos programozás összehasonlítása

A programozók hagyományosan automatizálják a feladatokat programok írásával. A gépi tanulásban (Machine Learning) az NX olyan programot/szabályt talál, amely illeszkedik az adatokhoz.

Arthur Samuel (1959): “A gépi tanulás egy olyan tanulási terület, amely lehetővé teszi a számítógépek számára, a tanulást anélkül, hogy kifejezetten erre lennének programozva

Az AI vezérelt NX

Néhány példa arra, hogy az NX felhasználja a tervezési adatokat és a bevált tervezési módszereket a személyre szabott élmény és az intelligens interakció lehetővé tétele érdekében:

  • Command Prediction (A következő használandó parancs előrejelzése)
  • Select Similar Components (Hasonló komponensek kijelölése)
  • Selection Prediction (Hasonló geometriák kijelölése)
  • Select similar faces (Hasonló felületek kijelölése)
  • Region Recognition plus Validation (Különböző elemek felismerése, elemzése – pl.: PMI méretezés ellenőrzése, automatikus méretháló)
  • Voice Command Assistant (Hang alapú NX vezérlés)

De ide sorolhatjuk az új vázlatkészítő modult is, amely automatikusan felismerti a megrajzolt vázlat geometriái közötti kapcsolatokat, mely segítségével a hagyományos vázlatkészítés kényszerezési és méretezési szabályait elhagyhatjuk. Szintén megtalálhatók a különböző – pl.: szinkronmodellezési – parancsok dialógusablakaiban is azok a geometria felismerő opciók, melyek segítségével a szoftver automatikusan ki tudja választani és felismerni a módosítani kívánt elemeket, függetlenül attól, hogy ez NX-ben, vagy más CAD rendszerben készült modellen akarjuk végrehajtani.

Parancs előrejelzés (Command Prediction)

Modern architektúra, amely figyelembe veszi a felhasználói interakciókat és képes felismerni a parancs ismétléseket. Egy vagy több lehetőséget kínál fel a következő parancsokhoz – a megfelelő sorrendben – , melyek a legjobban felelnek meg az aktuális tervezési feladatnak, amelyet a múltban már meghatároztunk, használtunk hasonló feladat során.

Select Similar Components

Geometriailag hasonló összetevők azonosítása a gépi tanulást lehetővé tevő alakfelismerés.

Selection Prediction

A kiválasztás előrejelzés előre jelzi a bemeneti kiválasztási lehetőségeket. Valós idejű előrejelzés az előre jelzett entitások hozzáadásával és eltávolításával a kiválasztási listából.

Select Similar Faces

Geometriailag hasonló régiók felismerése gépi tanulást támogató régió felismeréssel. Megtalálja az általunk kijelölt felülethez hasonló további felületeket, vagy egy előre lementett tipikus felület, vagy felületcsoporthoz hasonló régiót (pl.: süllyesztett furat, seeger gyűrű horony stb.)

Voice Command Assistant

A menük és kattintások több szintjének vezérlése könnyen használható kulcsszavakkal.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

Siemens NX felhős próbaverzió regisztráció


Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑