NX referencia történet: Marquardt

A Marquardt vezető szerepet tölt be a mechatronikai iparban. Korábban gyakorlatilag minden autó, illetve teherautó sofőrje közvetlen kapcsolatba kerülhetett Marquardt termékekkel. A cég innovatív kapcsolói, érzékelői, vezérlőegységei az otthonokban, műhelyekben és az iparban is megtalálhatóak. A Marquardt 90 éve egy kisvállalkozásként indult Németországban, majd vált globális vezetővé, amely ma már több, mint 11 000 embert foglalkoztat.

Hogyan standardizálta a világvezető mechatronikai gyártó-cégcsoport a globális CAD platformját?

A CAD rendszerek egyre fontosabbá válnak a gyártó-tervező vállalatok számára. Egy új rendszerre való átállás egész céget érintő stratégiai döntés, mely túlmutat a tervezőkön. Még ha a legtöbb tervező ragaszkodik egy régi rendszerhez, – ami adott esetben olcsóbbnak is tűnhet – a „nagy egészet” nézve persze hamar rájövünk, hogy egy új megoldással nagy mértékben nevelhetőek a bevételek, ahogyan az a Marquardt Group-nál is történt.

„A Siemens-el nem csak egy harmonikus beszállítói kapcsolatot-, hanem egy teljeskörű digitalizált folyamatláncot alakítottunk ki, amivel megteremtettük azt a rugalmasságot és szabadságot, hogy mi dönthetjük el, mi a legjobb számunkra.”
Friedrich Bruns
Head of CAD Systems
Marquardt Group

Az NX bevezetése

Friedrich Bruns felelős a CAD rendszerekért a Marquardt-nál. 2015-ben a cég autóipari és nem autóipari részlege összeolvadt. Ekkor született a döntés az egységes, szabványos CAD rendszer bevezetéséről. Korábban az autóipari részleg a Dassault CATIA® szoftverét használta, amelyet azelőtt a cég mérnökeinek körülbelül egyharmada használta. A nem autóipari divízió azonban már 1998. óta NX-el dolgozott.

„El kellett döntenünk, hogy melyik CAD rendszer illeszkedett legjobban a nem-autóipari részleg folyamataiba, és már akkor az NX-el értük el a legjobb eredményeket. Az összeolvadáskor azt az irányelvet követtük, hogy kérdőjelezzünk meg minden addigi megszokott folyamatunkat, hogy kialakulhasson a legjobb szinergia. A cél az volt, hogy globálisan egy CAD rendszert használjunk, a gördülékeny fejlesztés érdekében. Arról nem is beszélve, hogy a 3 fő autóipari partnerünk már akkor NX-el dolgozott, így korábban is CATIA V5 fájlokat konvertáltunk NX adatokká.”

Bruns a következő 5 szempontot állította fel, melyek alapján elemezte az eredményeket:

  • Felhasználó-menedzsment
  • Belső képzés
  • Licenc költségek
  • Egyéb szükséges eszközök és folyamatok
  • Ügyfél elvárások

Az adatgyűjtés, elemzés során arra jutottak, hogy az NX a megfelelő választás számukra.

„Korábban problémát okozott, hogy a CAD funkciók lényegében a gyártó PLM-jéhez kapcsolódtak. A szoftver architektúra külön adatbázis másolatot igényelt minden egyes új kiadáshoz. A különböző verziókban készült adatok nem voltak kompatibilisek egymással, ami azt jelentette, hogy az új verziók új szerver infrastruktúrát igényeltek. Ez igen nagy költség volt. Az NX-el nincs ilyen problémánk többé.”

„Különböző funkciók, mint például a kinematikai modul, a síklemez tervező, a gyors prototípuskészítő, sőt, akár a FEM is zökkenőmentesen implementálható. Szükségünk volt továbbá a PCBXchange-re, amivel adatokat cserélhetünk MCAD és ECAD között. A Marquardt-nál használt neutrális STEP fájlformátumot az alap NX licenc tartalmazza, ami a CATIA esetében nem így volt.

Mi szeretnénk eldönteni, hogy mely termékre és licencre van szükségünk. A Siemens biztosítja számunkra ezt.”

forrás: https://resources.sw.siemens.com/en-US/case-study-marquardt-nx


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

Siemens NX felhős próbaverzió regisztráció


Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑