Mi is az a CAM? Eszik-e vagy isszák?

A 21. században a CAM (Computer Aided Manufacturing – számítógéppel segített gyártás) elengedhetetlen része az életünknek. A fogsoroktól a nukleáris tengeralattjárókig modern világunkat egyre inkább a szoftverek, hardverek és szerencsére tehetséges mérnökök együttműködése építi.
De mi is pontosan a számítógéppel segített gyártás, és hogyan működik? A következő cikk bemutatja a folyamatokat, technológiákat és valós világ béli példákat, hogy megértsük korunk egyik legfontosabb technológiáját.

Mi a CAM?

A számítógéppel segített gyártás (CAM) olyan szoftverek és CNC gépek felhasználását jelenti, amelyek automatizálják a gyártási folyamatot. A CAM maga a számítógéppel segített gyártás fogalma, és általában a számítógéppel segített tervezéssel (CAD) együttműködve működik, hogy a gépek közvetlenül a számítógépes tervekből és szoftverekből hozhassanak létre objektumokat, anélkül, hogy a mérnököknek manuálisan kellene beállítaniuk a gépeket és a folyamatokat.
Régebben a gépeket manuálisan kellett programozni és gyakran manuálisan is működtetni, de a CAM lehetővé tette, hogy ezek a folyamatok automatikusan megtörténjenek.

A megmunkálás forradalma

30 évvel ezelőtt a műszaki rajzok postán érkeztek. Ezeket továbbították külső gyártóknak vagy más vállalkozásoknak, ahol a mérnökök papíralapú rajzok alapján dolgoztak a megmunkáláson.
Ma már nem használunk papíralapú rajzokat, sem telexet, sem faxot. Minden emailben vagy felhőn keresztül történik. Ez az utóbbi 10-15 évben már így megy. Az új generáció tervezőmérnökei, akik túlnyomórészt 55 év alattiak, képesek szélesebb körű terveket készíteni, mivel CAM-et, CAD-et és más szoftvereket használnak. Ezek az mérnökök ezeket a szoftvereket használják nap, mint nap megmunkáló programok létrehozásához.
A CAM a jövő, de még mindig átmeneti időszakban vagyunk, ahol fontos szerepe van a hagyományos nagy tapasztalattal rendelkező szakembereknek. Sokan vannak közöttük, akik már az 50-es éveikben járnak, és nem annyira kényelmes számukra a CAM szoftver használata, előnyben részesítik a rajzokkal történő munkát. Ezek a kollégák 30-35 éve dolgoznak, egyszerű megmunkálásokat hihetetlen hatékonysággal tudnak elkészíteni számítógépes segítség nélkül, de a munkadarabok bonyolultsága, illetve a „minél gyorsabban, minél olcsóbban” tendenciának köszönhetően egyértelműen a digitalizáció a fejlődés irányvonala. Illetve további kérdés a tudás megőrzés is, avagy hogyan tudnánk a CAM-et felruházni ezzel a 30-35 év tapasztalattal?

Hogyan működik?

A hagyományos gyártási módszerek során a gépeket a mérnökök programozzák kézzel. A CAM rendszer azáltal működik, hogy a kézzel készített programokat a számítógép által generáltak helyettesítik, amelyek közvetlenül meghatározzák egy gép műveleteit és folyamatait.
A CAM szoftverek rajzokat és adatokat fordítanak részletes utasításokká, amelyek vezérlik az automatizált gépeket. Ez lehetővé teszi a tervezőknek, hogy a terveket és a specifikációkat közvetlenül a gépekhez küldjék, anélkül, hogy manuálisan kellene sablonokat készíteniük vagy gépeket programozniuk.
Általában a tervező CAD szoftvert használ a számítógépén, hogy létrehozza a modell vagy alkatrész 3D-s tervét. A szoftver kommunikál a CAM szoftverrel és a szerszámgéppel annak érdekében, hogy automatikusan létrehozza a fizikai tárgy megmunkálását. Ekkor a szerszámgépek több ezer azonos modellt tudnak előállítani – csökkentve a gyártási időt.

Mi a különbség a CAD és a CAM között?

Gyakran keverik a számítógéppel segített tervezés (CAD) és a számítógéppel segített gyártás (CAM) fogalmakat. A lényeg az, hogy az egyik a tervezéshez, míg a másik a gyártáshoz kapcsolódik. Bár a kifejezések különböző dolgokra utalnak, szorosan összefüggenek.

A tervezők a CAD szoftvereket használják modelljeik “terveinek” létrehozásához. Fontos, hogy ezeket a terveket közvetlenül használhatják a megmunkáló gépek programozásához, hogy megmunkálják a modelleket – elkerülve a gépek manuális programozását.

Három részes webinár a graphIT NX csapatától

A graphIT március 28-ai webinárján a feature/function megközelítés háttérbe szorul, fókuszba pedig az kerül, hogy mi van a szerszámpályákon az automatikus forgácsolási paramétereken túl. Illetve, maga a folyamat és hogy milyen megoldások állnak rendelkezésre a vezetőknek, a technológusoknak és a műhelynek.

Három részes webinár első részében a résztvevők az alábbi kérdésekre kapják meg a választ:

  • Hogyan segíthetjük a gyártási vezetők mindennapjait?
  • Mitől lesz egyszerűbb a műhelynek?
  • Mitől lesz könnyebb a CAM-esek hétköznapjai?
  • Hogyan kerülhetünk a gyorsan – olcsón – jól szentháromsághoz közelebb?

Akár tapasztalt szakember, akár csak most ismerkedik ezzel a világgal, ez a webinár tökéletes kiegészítés az átfogó ismeret megszerzéséhez.

Csatlakozzon az ingyenes előadáshoz!

Az első webinár időpontja:

2023.03.28. Kedd, 10:00 – 11:00

Kattintson ide és regisztráljon!


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑