Időcsökkentő tippek NX-ben – 1. rész

Aki napi szinten használja az NX -et, valószínűleg eltöltött pár napot az NX teljes személyre szabásával, hogy a lehető leghatékonyabban tudjon dolgozni: az eszköztárak, sablonok, gyorsbillentyűk, radiális menük átszabása szinte kötelező elem.

Ebben a cikkben viszont olyan apróságokkal (is) foglalkozunk, melyeket a profik is sokszor már elfelejtettek – mivel régen voltak tanfolyamon 🙂 – és amikor megkérdezik tőlünk, kiderül, hogy milyen nagy segítség is a napi munkában.

Belóg a dialógus ablak a modelltérbe

A képernyőn megjelenő dialógusablak időnként kitakarhatja a modelltér azon részét, ahol fontos geometriát akarunk megnézni, megfogni. Ilyenkor csak nyomjuk meg az F3 billentyűt (vagy kattintsunk duplán a dialógus ablak felső sávjába az egérrel) és az ablak összecsukódik. Ismételt F3-ra visszanyílik.

Kijelölés visszavonása

NX-ben nem kell külön gomb több elem kijelöléséhez, csak kattogtatunk és a kijelölések megtörténnek. De abban az esetben, ha a kijelöléseket meg akarjuk szüntetni (ne legyen semmi se kijelölve) sokan végteleszámú ESC gomb megnyomást választanak. Ennek dialógusablakból való kilépés lesz az eredménye.

A megoldás: bal egérgombbal egyszer kattintsunk a modelltér üres területére és a kijelölések megszűnnek.

Fit to Screen

A modelltérben lévő geometriák teljes megjelenítésére a “fit to screen” funkciót használjuk. Van több mód ide eljutni (pl.: CTRL+F), de a leggyorsabb mindig a modelltér üres területén dupla bal egérgomb kattintás.

+1: ha nincs üres terület a modelltérben, nyomjuk le a CTRL billentyűt és bal duplakatt bárhol.

Nézet gyorsmenü előhívása jobb egérgombbal, de nincs üres terület a modelltérben

A képernyő manipulációs gyorsmenüt a modelltér üres részén egy jobb klikkel hívjuk elő. De ha nincs szabad terület, akkor a CTRL gomb lenyomása mellett bárhol indíthatunk egy jobb klikket.

3D box kijelölés

Nagyméretű összeállításoknál lehet hasznos a 3D box kijelölés használata. ennek segítségével egy 3D-s dobozt megadva a képernyőn jelölhetjük ki a csak benne lévő elemeket, vagy akár a dobozzal át is keresztezett elemeket.

Segítség bármikor

Adott egy NX parancs, a böngészőben az NX Help segítségével megkeressük a parancs leírását a dokumentációban. De egy-egy parancs neve több szakmodulban is előfordulhat, akár más funkcióval és parancsban, és sokat is kell kattogtatni egy ilyen nagy dokumentációban mint az NX Help, nem kényelmes, sok idő.

De ha a parancs elindítása után, ha nyomunk egy F1 billentyűt, vagy rákattintunk a dialógusablakban található kérdőjelre, az NX Help az adott parancsnál fog megnyílni.

Dialógusablak “Apply” gomb megnyomása azonnal

Egy dialógusablak alján az OK és az Apply gombok lehetnek “színesek” (a középső egérgomb a színes gombot funkcionálja) attól függően, hogy melyiket használtuk legutoljára. Viszont, ha csak az Apply gombot nyomnánk meg gyorsan, de az pl.: a másik monitoron van → sokat kell mozgatni az egeret → “messze van”, akkor a CTRL + középső egérgomb megnyomására mindig az Apply gomb funkciója lép életbe.

Odaragad → szüntessük meg ideiglenesen

Az NX -ben több olyan segéd is működik, melyek biztosítják, hogy pl.: a vázlatgörbét vízszintesen, másikra merőlegesen stb rajzoljuk meg, vagy a rajzon a méretet az előre meghatározott távolságokra “ragassza” oda. Ezeket a “mágneses megfogókat” ideiglenesen funkción kívül helyezhetjük, hogy az adott elemet szabadon, tetszőleges helyre tudjuk mozgatni.

Ehhez a bal ALT gombot kell nyomva tartani és pl.: a képen jelzett segédek nem működnek a lenyomás idejéig.

Érték beállítása finoman dinamikus mozgatással

Ha például egy kihúzás értékét dinamikusan a “kék nyíl” vonszolásával adjuk meg, akkor az értékek egész számokkal ugrálnak a customer defaults-ban beállított érték szerint.

Ha a vonszolás közben a bal ALT-ot lenyomjuk az értékek finomodnak

A következő részben folytatjuk…..


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑