NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Siemens License Server – SLS

Az új NX2212 új licensz szerver megoldást is hozott magával. Az új NX verzió már csak kizárólag ezzel az új licenszeléssel működik. Ebben a cikkben a legfontosabb lépéseket és tudnivalókat emeljük ki a váltással kapcsolatban.

SPLM, az NX licenszelése NX2206-ig

Az NX és a Siemens portfólió termékei a „Flexnet” szoftver segítségével oldják meg a licenszelés. A licenszelés elemei a szükséges mértékben bonyolultak lehetnek az illetéktelen használat megelőzése érdekében, de megfelelően telepítve és konfigurálva gyakorlatilag átlátható az alkalmazás felhasználója számára.

A Flexnet-ről itt található több információ: https://www.revenera.com/software-monetization/products/software-licensing/flexnet-licensing

A flexnet környezetet eddig több, úgynevezett “VENDOR daemon” szolgálta ki, amely kapcsolatot teremtett az NX és a licensz között. Mivel az évek során több szoftvermegoldás is beépült a Siemens PLM portfólió közé, több “VENDOR daemon”-ra is szükség volt ahhoz, hogy minden szoftver megfelelően fusson.

Az NX-nél maradva: a licensz az “ugslmd” vendor daemon-t használta és alapértelmezésben a 28000-es port-on tudott az NX kommunikálni.

Az eddigi licensz fájl fejléc (SPLM)
Az eddigi licensz fájl fejléc (SPLM)

Ha pl.: Star CCM+ végeselem megoldást használtunk, akkor ahhoz egy másik vendor daemon a “cdlmd” és másik port az ‘1999’ kapcsolódik.

NX felhasználóként mindezek az információk nem lényegesek, kivéve, ha problémák merülnek fel a licenszeléssel vagy a hálózattal. Ezután hasznos megérteni, hogyan kell működnie, vagy legalábbis, mi a hiba, ha az NX nem indul el sikeresen.

Amit viszont érdemes tudni, hogy a licenszelés a Siemens PLM License Server segítségével történt, azaz a Windows szolgáltatások között ennek kell futnia ahhoz, hogy legyen licenszünk. Ezen kívül a Windows környezeti változók között az SPLM_LICENSE_SERVER = 28000@’szervergépneve’ kell, hogy megfelelő értékkel rendelkezzen.

Új licenszelés – Siemens License Server (SLS)

Felhasználóink számára fontos információ, hogy a Siemens az NX2212-es verziótól kezdve új licensz szervert használ. Azaz ennek és az újabb NX verziók használata csak akkor lehetséges, ha a régi Siemens PLM License Server (SPLM) szervert az új Siemens License Server (SLS) megoldásra cseréltük.

Az SLS egy új és közös “saltd” vendor daemonnal áll kapcsolatban és ez végzi a kommunikációt az összes szoftverrel. Ez az új licenszelési megoldás a Siemens Advanced Licensing Technology azaz SALT nevet kapta – mely már az NX1980 óta része az NX-nek. Az új SALT alapértelmezetten a 29000-es port-ot használja és továbbra is jelen van a SPLM_LICENSE_SERVER környezeti változó. A szolgáltatások között a továbbiakban az új néven: Siemens License Server-ként találjuk majd meg.

Az új SLS működése természetesen visszamenőleg kompatibilis minden NX-el és minden további vendor daemonnal.

Az átalakított licensz fájl fejléc (SALT)
Az átalakított licensz fájl fejléc (SALT)

Frissítsünk!

Jelenleg, a Siemenstől kapott friss licensz felépítése megegyezik az eddigivel (“ugslmd” vendor). A licenszfájl módosítását “saltd”-ra az új szerver telepítőprogramja fogja elvégezni. Ha friss licenszet akarunk használni, de csak régebbi NX verzióval, akkor a kapott licensz fájllal ideiglenesen a megszokott módon frissíthetünk. De érdemes megjegyezni, hogy ebben az évben minden Siemens PLM termék megkapja ezt a licenszelés módot és a későbbiekben már a kapott licenszfájl is csak az új SLS licenszeléssel fog csak működni, függetlenül az NX verziótól!

Ha az új NX 2212-t is használni akarjuk, akkor a fent már leírt változások miatt előfordulhat, hogy akár a szerveren, akár a kliens gépeken hiba jelentkezhet, vagy túl sok munkát igényel a beállítás. Tehát a frissítés javasolt menete a következő:

  • A licensz fájl biztonsági mentése
  • A régi SPLM licensz szerver eltávolítása – Windows alól uninstall.
  • Az új SLS telepítő elindítása (pl.: Siemens_LicenseServer_v2.x.x.x_Win64_x86-64.exe)
  • Adjuk meg a licensz fájl elérési helyét
  • Javasoljuk, hogy továbbra is a 28000 és 28001 port-okat használjuk, azaz a felajánlott új alapértelmezést, a 29000-t írjuk felül, így továbbra is a klienseken beállított 28000 marad használatban
  • A telepítő minden beállítást elvégez, még a tűzfalon is.
  • Fontos, hogy az SPLM_LICENSE_SERVER = 28000@’szervergépneve’ környezeti változó továbbra is be legyen állítva.

További hasznos tudnivalók:

  • Az SLS felajánlhatja a régi SPLM szerver frissítését. Ne tegyük! Előszőr a fent leírt módon távolítsuk el az SPLM szervert!
  • A telepítés során a licensz fájlok alapértelmezetten a „C:\ProgramData\Siemens\License Server\ActiveLicenses” könyvtárba kerülnek .lic kiterjesztéssel.
  • A licensz szerver naplófájlja szintén új helyen és néven található: “C:\ProgramData\Siemens\License Server\saltd.log”

Mivel bonyolultabb licenszelési esetek is előfordulhatnak, illetve egyedi beállítást is igényelhet az adott környezet, nem mindig ilyen egyszerű a feladat. Ilyen esetekben állunk az ügyfelek rendelkezésére, keresse a graphIT kft. NX support csapatát az elérhetőségeinken.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.