Ajánlott Siemens NX hardver konfiguráció

Nehéz meghatározni, hogy a Siemens NX használatához milyen számítógépet kell vásárolnunk. A hardverek folyamatosan fejlődnek, a felhasználók egy cégen belül akár munkaállomásonként is különböző feladatokra használják az NX-et: CAD, CAM, végeselemes szimuláció. Emiatt nehéz meghatározni egy olyan konfigurációt, ami mindenkinek optimális. A Siemens nem is ad meg konkrét NX hardver specifikációt, csak a nagy PC és Laptop gyártók (Dell, Lenovo, Fujitsu, HP) gyártmányait gyűjti össze egy listába.

A Siemens következő oldalán találunk két folyamatosan frissített Excel táblázatot:

NX hardver konfiguráció 1

NX hardver – támogatott munkaállomások, videókártyák

A „Graphics Card Certifications” egy olyan táblázatot tartalmaz, ahol az egyik fülön az ajánlott munkaállomások és laptopok családja, illetve az azokhoz választható videókártyák találhatók meg.  Egy másik fülön a munkaállomásokba és laptopokba ajánlott videókártyák típusai találhatók meg.

NX hardver - támogatott munkaállomások, videókártyák
NX hardver
NX hardver - támogatott munkaállomások, videókártyák 2
NX támogatott videókártyák

Az „NX” linkre kattintva, egy olyan táblázat érhető el, ahol NX verziók szerint láthatjuk a támogatott operációs rendszereket.

NX támogatott operációs rendszerek

PC vagy laptop?

  • Ha a munkánk folyamán az NX-et, nemcsak az irodánkban kell használni – ügyfél, home office, üzemi terület -, akkor a legjobb választás egy laptop munkaállomás. Általános CAD/CAM feladatokhoz a prémium gyártók felső-középkategóriás laptopjai évekig tökéletes megoldást jelentenek. A válogatott alkatrészek, a CAD-re optimalizált hardver, a hosszú akár 7-8 éves driver frissítési támogatás és a minimum 3 év gyári, helyszíni garancia miatt a „normál” laptopokhoz képest megjelenő plusz ár gyorsan megtérül.
  • Ha szimulációs munkát végzünk, vagy nagy számítási igénnyel rendelkező feladatunk van pl.: több tízezer alkatrészből felépülő összeállítások kezelése, akkor ár/teljesítmény szempontból még mindig egy erős processzorral rendelkező asztali munkaállomás az opció, akár két processzoros konfigurációban.

Ha szeretnénk meghatározni egy PC konfigurációt, akkor a következőt tudjuk tanácsolni a gördülékeny NX használathoz:

(frissítve: 2023. eleje)

  1. Processzor: általánosságban az mondható el, hogy a nagyobb órajel fontosabb, mint a sok processzormag. A legutolsó főverziójú NX-hez, az aktuális legújabb sorozatú Intel Core i7/i9, esetleg az egy-két sorozattal korábbi Intel Core i7 processzorok ajánlottak. Jelenleg a 12. sorozatnál tartanak.
  2. Memória: ajánlott minimum 16Gb.
  3. Videókártya: Nvidia Quadro és RTX kártyáit ajánljuk. Az AMD FirePro/Radeon Pro ajánlott típusai a Siemens XLS-ben megtalálhatók ezek is erősek, de a megfelelő driver kiválasztása tapasztalatot/hozzáértést igényel. Érdemes nem a legkisebb verziót választani, tehát minimum egy pl.: Nvidia Quadro P1000 a P620 helyett.
  4. Tárhely: rendszer meghajtónak SSD-t használjunk, ebből is érdemes a sokkal gyorsabb NVMe rendszerűt választani a SATA helyett és 256Gb vagy annál nagyobb méretet válasszunk. A hagyományos HDD-t már csak kizárólag fájlok háttértárolásához használjunk.
  5. Pozícionáló eszköz: ajánlott egy 3D Connextion Spacemouse 3D-s egér használata.
  6. Operációs rendszer: Windows 11 Pro 64bit (RedHat Linux és SuSE Linux támogatott még),
    (Windows 11-et az NX2007-es főverziótól támogatja, régebbi verziók esetén Win10 Pro 64 bit támogatott)

Gyengébb konfiguráció, pl.: Intel Core i5 processzor, 8 Gb memória, alaplapi videókártya esetén is használhatjuk az NX-et, kompromisszumok elfogadása mellett. Alaplapi kártya esetén az Intel HD630 vagy erősebb kártya is megfelel, illetve az is egy jó irányadó, ha a kártya támogatja az UHD felbontást, akkor azt HD felbontásban használva is megfelelő teljesítményt ad pl. nézegetésre.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Ajánlott Siemens NX hardver konfiguráció” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑