NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX 2206 – CAD újdonságok

Megjelent a Siemens NX legújabb NX 2206 – os verziója, mely az eddigiekhez hasonlóan számos újdonsággal rukkolt elő. Ebben a cikkben az érdekesebb NX kezelési és CAD-es újdonságokat foglaljuk össze.

Siemens NX2206 – fontosabb architektúra újdonságok

Tovább bővül a mesterséges intelligencia által nyújtott különböző automatizmusok, segítségek száma. A “Select Similar Face” lehetővé teszi geometriailag hasonló területek kijelölését kevesebb kattintással.

A Selection Program kijelölés új opciókat kapott, pl: két sheet body közötti keresztmetszet is megadható

Egy összeállításon belül különböző mértékegységű alkatrészek is elhelyezhetők, nem kell átkonvertálni összeépítés előtt.

Siemens NX2206 – CAD újdonságok

Sketch

Az új vázlatkészítő kiegészült egy fontos opcióval – melyet a klasszikus vázlatkészítőt használók hiányoltak sokszor: egy görbe középpontjából megrajzolt, vagy oda elhelyezett másik görbe végpontja az első görbe “midpoint”-jában marad, a megoldó felismeri ez a kapcsolatot, nem szükséges kiegészítő állandó kapcsolat (persistent relation) létrehozása. Ezzel egy szimmetria megadása is gyorsabb, ha nem tudjuk a vázlatban erre az XY tengelyeket használni.

Szintén a szerkesztést gyorsítja, hogy azokban az esetekben, amikor véletlenül görbék egymásra kerülnek, könnyen meg lehet fogni és “lemozgatni” egymásról akár egy görbecsoportot is. Ilyen pl.: ha egy offset curve = 0mm megadása esetén egymásra ugranak a görbék.

További funkcionális módosítások történtek a Sketch Pattern parancsnál és a “Mechanism Mode” segítségével a vázlatkészítőn belül tudunk mechanikai mozgatásokat, állapotokat létrehozni – a görbék kapcsolatait az új vázlatkészítő automatikusan megtalálja az új pozícióban.

A vázlatkészítő ezen újdonságait a következő videó mutatja be:

Modellezés

A Revolve parancs kiegészült szimmetrikus forgatási lehetőséggel, ahol a megadott szög a teljes forgatási szög és nem “fele-fele” érték – ahogy ezt extrude-ban már láthattuk az NX1926 óta.

A Pattern Geometry alatt az Along kiosztás, kiegészül azzal, hogy asszociatív módon hivatkozhatunk az útvonal mentén lévő jellemző pontokra is.

Új Parancs a Pattern Body, melynek a Pattern Geometry-vel ellentétben egy darab body a kimenete, tehát tartalmaz egy Unite boolean logaritmust is, emiatt feltétel, hogy a kiosztott másolatok szomszédos felületeinek érintkezniük kell.

Feature Templates

A felhasználó által definiált alaksajátosságok funkció (UDF -User-Defined Features) megújulása. Létrehozhatunk előre definiált alaksajátosságokat, geometriákat és ezeket beépíthetjük a modellünkbe egy kattintással. Nemcsak a geometria, hanem a PMI méretek is előre elkészíthetők, így ismétlődő elemek esetén már a mérethálóval sem kell bajlódni. A Reuse Library-ben mindezt eltárolhatjuk és újra használhatjuk, amint ezt a Siemens hosszabb bemutatójában láthatjuk:

MBD – PMI – Drafting

Az NX1953 óta az NX dokumentáció készítési lehetőségei az MBD (Model Based Definision,) irányába haladnak, felsorolni is nehéz mennyi újdonság jelenik meg minden egyes verzióban, mely előrevetíti a 2D-s papíralapú dokumentáció áthelyezését a 3D-s megoldásokba. Többek között ezekről a GD&T, MBD, PMI lehetőségekről is szól webinár sorozatunk is.

Az NX 2206 -os verzióban sincs másképp: tovább bővült a logikai szerkesztő által nyújtott PMI elhelyezési automatizációk lehetősége, PMI konvertálási lehetőség, a különböző táblázatok megjelenítése és a 3D PDF beállításai is.

A 2D-s rajzkészítés régóta várt újdonsága az élmegmunkálás közvetlen parancsból való elhelyezési lehetősége (lásd egyik régi metódus : DIN6784 élmegmunkálás). A parancs természetesen 3D-s PMI elemként is megtalálható.

Az NX 2206 újdonságait bemutató sorozat első részében a CAM-es újdonságokat mutattuk be, a záró fejezetben az új modulok és egyes speciális modulok újdonságai következnek.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.