NX 2206 – CAM újdonságok

Megjelent a Siemens NX legújabb NX 2206 – os verziója, mely az eddigiekhez hasonlóan számos újdonsággal rukkolt elő. Ebben a cikkben a CAM-es újdonságokat foglaljuk össze.

Új művelet menetesztergáláshoz

Az új Thread Turn művelet, a korábbi NX verziókban elérhető Thread menetesztergálási műveletet váltja fel. Ennek használatával belső-, illetve külső átmérőn tudunk egyenes, vagy kúpos menetet esztergálni. A fejlettebb műveletben akár automatikusan is fel tudjuk ismertetni a 3D-s geometrián lévő menet alaksajátosságokat. Ezáltal a felhasználónak kevesebb inputot kell az NX-be bevinnie, amivel az esztergálás programozását tudjuk felgyorsítani.
A műveleten belül az Infeed Method paraméterrel tudjuk megadni a fogásvétel módját, ami a lapka terhelését és a forgács alakját befolyásolja

U-tengelyes esztergálás támogatása

Síktárcsa (kiesztergáló fej) alkalmazását most már egyszerűbben tudjuk programozni és szimulálni NX-ben. U-tengelyes esztergálást több esztergálási tengelyre tudunk programozni, a szimuláció közben a frissülő IPW pedig nem fog forogni, ha a használt szerszám egy olyan készülékre lett felszerelve az NX-ben, amely síktárcsaként (facing head) lett klasszifikálva.

Megfordított főorsó irány esztergálásnál

Ettől a verziótól kezdve az esztergálási műveletekben a főorsó iránya a szabványosabb és általánosabb definíciót követi. Ennek köszönhetően az új posztprocesszorokat kevésbé kell testreszabni.

3D-s eszterga szerszámok könnyeb létrehozása és eszterga szerszámok könnyebb használata szerszámgépszimulációban

Az NX 2206-os verziójában megkönnyítették a 3D-s eszterga szerszámok létrehozásának folyamatát. Egy felhasználóbarát felhasználói felületen keresztül vezérelve tudjuk jóval egyszerűbben létrehozni ezeket a szerszámokat, mint korábban. A csökkentett kézi beavatkozási igény a szerszám létrehozásában csökkenti a hibák keletkezésének a lehetőségét és a szerszám esetleges helytelen felparaméterezését.
Parametrikus szerszámok szerszámgépszimulációban való használata esetén a szerszámok rögzítési helyét már azonnal látjuk, amikor a párbeszédablakban beállítjuk az ehhez szükséges paramétereket. Ennek segítségével sokkal egyszerűbben tudjuk pozícionálni a szerszámokat.

NC kód újrafelhasználása a posztprocesszálási teljesítmény növelésére

Ennek az új funkciónak köszönhetően a legenerált NC kód el lesz tárolva a műveletben. Amennyiben változtatások nélkül szeretnénk a műveletet újra posztprocesszálni, akkor a posztprocesszálás nem fog lefutni, csak a már legenerált NC kódot kapjuk vissza, ami jelentős teljesítmény növekedést eredményez. Ugyanez vonatkozik a szerszámgépszimuláció közbeni posztprocesszálásra, így sok egymás utáni szerszámgépszimulációs futtatásnál rengeteg időt tudunk megspórolni.
Szintén egy új hasznos funkció, hogy a Tool Path Reports paranccsal a szerszámpálya eseményeket a hozzájuk tartozó NC kóddal együtt tudjuk megjeleníteni.
Ezek a funkciók csak abban az esetben működnek, ha be van töltve a szerszámgépszimulációnk és programcsoportot posztprocesszálunk.

Az NX 2206 újdonságait bemutató sorozat következő részében a CAD-es újdonságokat , majd a záró fejezetben az új modulok és a speciális modulok újdonságait mutatjuk be.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

NX 2206 – CAM újdonságok” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑