Tűrésjel NX -ben: DIN6784 élmegmunkálás

A kilencvenes évekig Magyarországon – hasonlóan a jelöletlen tűrésekhez – nem vagy csak kevésbé volt jelen a rajzokon az élmegmunkálás tűrésjele. Elsősorban az autóipar jóvoltából már több éve használatosak ezen jelölések a rajzokon, ahol – a német autóipar jelentős magyarországi részvétele miatt – elsősorban a DIN 6784-es hivatkozással találjuk meg az élmegmunkálás tűrésjelének leírásait, de az ISO 13715 és MSZ 14452 szabvány is erre mutat, lásd pl.: az ISO ide vonatkozó oldalát. Alábbi cikkünkben megmutatjuk hogy is kerülhet fel a tűrésjel Nx-ben.

Gyári tűrésjel lehetőségek NX-ben

Az NX alapértelmezésben nem tartalmazza ennek a jelnek a beszúrási lehetőségét, de egyes autóipari modulokban megtalálható ezeknek a jeleknek a létrehozási lehetősége. Ezenkívül találhatunk „third-party” megoldásokat is, viszont azok általában szimpla vonalakból és szövegből építik fel a jelet – még a nyíl geometriáját is.

Megoldás házon belül?

Mi is elkészíthetjük ezeket a jeleket szimbólumként, majd a Resuse library-ből bármikor elővehetjük, sőt a kollégákkal is megoszthatjuk. Érdemes elkészíteni külön-külön a különböző jel típusokat, hogy később egy „drag & drop” beillesztéssel elég legyen a rajzra feltenni és maximum az értéket módosítani.

A szimbólum létrehozásakor észrevehetjük, hogy két Note parancs kerül alkalmazásra: egy a szöveg és egy a nyíl miatt. Ha csak egy darab mutatóvonalat is tartalmazó Note-ot használnánk, a szimbólum létrehozásakor és beillesztésekor nem tudnánk az értéket szerkeszteni. Ha más irányban áll a jel mint szeretnénk, akkor a Smash paranccsal szétrobbanthatjuk elemire és módosíthatjuk.

A következő videón bemutatjuk a lépéseket.


Az általános szimbólumkészítés lépéseiről bővebben itt már írtunk:
Egyedi szimbólumok NX rajzkörnyezetben – 2D Symbol


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Tűrésjel NX -ben: DIN6784 élmegmunkálás” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑