Ismert Siemens NX/PLM felhasználók – Antonov

Aki egy kicsit is rajong a repülés, a repüléstechnika iránt, annak biztosan az egyik kedvence volt az AN-225, azaz a Mrija, mely a világ jelenlegi legnagyobb üzemben lévő repülőgépének egyetlen működő példánya volt és 2022. február 24-én megsemmisült. Az azóta megjelent technikai és gazdasági információk alapján valószínűleg többet már nem láthatjuk a levegőben akár az újjáépített , akár a befejezett második példányt. Cikkünk végén két videóval elevenítjük fel az AN-225 képességeit.

Megjelennek a CAD/CAM rendszerek

A nagy CAD/CAM rendszerek – melyeket változatlan, vagy új néven a mai napig használunk – a 70-es években kezdték térhódításukat elsősorban a repülőiparban, a gépjárműiparban és nem utolsó sorban a hajótervezés területén. Ez így volt az NX egyik „felmenőjével” a Unigraphics-al is, mely 1976-tól a kor meghatározó repülőgépgyártójának a McDonnel Douglas-nak a tulajdonába került és általuk vált meghatározó platformmá. 1991-ben a EDS (akkor már a General Motors részeként) vásárolta meg a Unigraphics portfóliót.

Az NX másik „szülőjétől” az I-DEAS-tól is sok funkciót vett át. Az I-DEAS-t a 80-as évektől az SDRC fejlesztette a Ford irányítása alatt. A már említett EDS, 2001-ben felvásárolta az SDRC-t és így 2002-ben a Unigraphics és az I-DEAS házasságából létrejött az NX.

További érdekességek ebből időszakból a következő cikkekben találhatók:  NX történelem

Az ANTONOV és a Siemens PLM kapcsolata

A repülőgépipar egyre nagyobb területen kezdte használni a különböző tervező rendszereket a nagy számítási igények miatt és amint – jellemzően a 80-as évek végén, 90-es évek elején – megjelentek az elérhetőbb árú és teljesítményű PC-k, a beszállítók oldalán is egyre több példányban jelentek meg ezek a szoftverek. Nem volt ez másképp az ANTONOV irodában sem.

Az ANTONOV iroda az Airbusszal elkezdett kooperációja során ismerkedett meg a PLM rendszerek előnyeivel a 90-es évek végén. Ekkor a PTC megoldásaival dolgoztak, majd 2004-től CATIA-ra váltottak, melyet 2010-ig használtak.

2011-ben két kísérleti projekt után az ANTONOV úgy döntött, hogy a Siemens PLM portfoliójára tér át, így az AN-12-t leváltani kívánt modern AN-178 tervezését is már NX-ben végezték. A projekt és dokumentáció kezelés a Teamcenter segítségével történik.

A főbb okok, amiért az ANTONOV a Siemens termékeit választotta:

  • többek között a technológia nyitott architektúrája, kiterjedt funkcionalitása és lokalizációs képességei,
  • az egységes információtechnológiai platform elérhetősége,
  • jobb CAD-integrációs képessége,
  • valamint a projektek testreszabásának rugalmassága a vállalat egyedi igényeinek megfelelően.

A Siemens megoldásai lehetővé teszik az ANTONOV számára, hogy másként tekintsen üzleteire és úgy módosítsa meg munkafolyamatait, hogy minőségibb végterméket állítson elő. Az ANTONOV-nak a lehető leggyorsabban, az An-178-as fejlesztési folyamatával párhuzamosan kellett bevezetnie a Siemens megoldásait. Az NX és a Teamcenter licensz megérkezésétől számítva mindössze három hónap telt el az első digitális An-178 tervezési projekt megjelenéséig. Több mint 1500 tervező, elemző, gyártómérnök kezdte el az NX és Teamcenter funkciók elsajátítását. A szoftver bevezetése az alapvető modulokkal kezdődött. A folyamat előrehaladtával speciálisabb eszközöket vezettek be, például az NX CAE-t és a Fibersim™ szoftverportfóliót a kompozitok tervezéséhez.

Az AN-178

A legújabb Siemens megoldások megvalósításának eredménye az új ANTONOV 178 többcélú teherszállító repülőgép, amelyet rekordidő alatt fejlesztettek ki 15 ország partnereivel közösen. A projekt 2011 decemberében indult, az első repülésre 2015. május 7-én került sor. Az AN-178 egy szállítórepülőgép, mely maximum 18 tonna rakományt képes szállítani és az elavult ANTONOV 12 (An-12) helyettesítésére szolgál. A repülőgép jelentősen felülmúlja versenytársait légsebesség, magasság és hatékonyság tekintetében: bármilyen raklapméret szállítható benne, beleértve a tengeri konténereket is. Kezdetleges repülőtereken is le- és fel tud szállni. Legnagyobb sebessége: 870 km/h, legnagyobb repülési magasság: 12.200 m. Legnagyobb hatótávolsága akár 5500 km is lehet, de a maximális 18 t terheléssel 1000 km, 10 t terheléssel 4000 km a maximális hatótáv.

forrás: https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/our-story/customers/antonov-success/70768/

Végezetül két videó az Aeropark Budapest csatornájáról az AN-225-ről:


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑