NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

digitalis iker vs szim

Különbségek a szimuláció és a digitális iker között

Bár a szimuláció technológia és a digitális iker is képesek a virtuális szimulációk végrehajtására, ez a két dolog nem ugyanaz. Míg a számítógépes tervezési és mérnöki (CAD-CAE) alkalmazások hagyományos szimulációs képességei erőteljes terméktervezési eszközök, a digitális iker ennél sokkal többet tud. Mindkét technológia esetén a szimuláció egy virtuális modellen megy végbe, de a modell egy digitális ikerré válik amint a terméket legyártják. Amennyiben a digitális iker egy IoT (Internet of Things) platformhoz kapcsolódik, akkor az képes a valós adatok gyors fogadására és feldolgozására, lehetővé téve a tervező számára, hogy gyakorlatilag „lássa” a valódi terméket működés közben. Valójában a modell az IoT platform segítéségével egy integrált, zártláncú digitális ikerré válik, amely a vállalati stratégiát vezérlő szimulációs eszközzé válhat.

Statikus ↔ aktív

A CAD-alapú szimuláció egy termék vagy folyamat modelljének a létrehozására összpontosít, amelyben a tervezők bevezethetnek és tesztelhetnek különböző tervezési elemeket, mint például anyagokat, üzemeltetési körülményeket stb. A CAD szimuláció mindaddig statikus marad, amíg a tervező egy új paramétert be nem vezet. A digitális iker is egy ilyen modellként kezdi életét, de erőteljesebb lesz, amikor valós idejű adatokat kezd kapni a valós hasonmásától. A digitális iker szimuláció ezután aktívvá válik, amely az adatok érkezésével a termék teljes életciklusa során dinamikusan változik. Ennek eredményeképpen a digitális iker olyan értékes információkat szolgáltat, amelyek vezérelhetik az üzleti döntéseket. Erre, a hagyományos szimuláció nem képes.

Mi történhet ↔ mi történik

A CAD-alapú szimuláció megmutatja, hogy mi történhet a szimulált termékkel a való világban, ha konkrét változtatásokat hajtanak végre a modellen. Az ilyen változtatásokat csak a tervező fantáziája korlátozza. Az IoT-alapú digitális iker tanul abból, ami a valós hasonmásával történik. Ez lehetővé teszi a tervező számára, hogy a terméket a tényleges használat alapján tökéletesítse. A digitális ikerből gyűjtött információk alapján a tervező olyan fejlesztéseket tud azonosítani, amely nem lehetséges – vagy talán még elképzelni sem lehetséges – csupán egy CAD-CAM-alapú modell használatával. Az integrált digitális ikerből származó, közel valós idejű adatok felhasználásával a gyártók rugalmasabbá és agilisabbá válhatnak, képesek lehetnek gyorsan reagálni az állandóan változó vevői igényekre vagy üzleti feltételekre.

Termékközpontú ↔ vállalat központú

A CAD-alapú szimuláció általában a terméktervezők és mérnökök hatásköre. Ez teszi lehetővé számukra, hogy teszteljék az esetleges forgatókönyveket, miközben változtatják a szimulációs paramétereket a termék tervezése során. A szimulációba a kutatás-fejlesztésen (K+F) kívül a vállalat más részlegeit általában nem vonják be. Az integrált digitális ikerrel a termék életciklusának minden szakaszából származó adatokat szükség szerint visszacsatolják az egyes lépésekbe.  Ez azt jelenti, hogy a szakemberek az üzleti munkafolyamat annyi szakaszában kihasználhatják a digitális ikreket, amennyit a szimuláció során érintenek. Ezzel kellő információhoz juthatnak az üzleti folyamatok javításához és a döntések meghozatalához.

A szimulációs technológia és a digitális iker közötti hasonlóságok miatt túl sok üzleti és technológiai vezető nem érti a kettő közötti mély különbségeket, vagy még azt sem, hogy miért kell nekik ezzel törődniük. Bár a technológiai különbségek is jelentősek, a döntő különbség az, hogy a hagyományos szimulációs technológiával ellentétben az integrált digitális iker képes az üzleti stratégia megteremtésére. Itt az ideje, hogy túljussunk azon, hogy a digitális ikrekről csak technológiaként gondoljunk, és azon gondolkodjunk, hogyan lehet a digitális ikreket kihasználni az üzleti versenyképesség növelése érdekében.

forrás: https://blogs.sw.siemens.com/mindsphere/the-difference-between-a-simulation-and-a-digital-twin/


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.