Megmunkálások kiosztása NX CAM -ben

A megmunkálások kiosztása az NX 1926-os verziójától kezdve két megoldással érhető el: mindkét opcióval növelhetjük a programozási hatékonyságunkat, hiszen nem kell minden egyes alaksajátosságra külön-külön létrehoznunk a szerszámpályákat.

Egyik megoldás: Process patterning

Az első opció a Process patterning, amivel a szerszámpályák hivatkozhatnak egy meglévő modellezési kiosztás parancsra. Ebben a parancsban minden modellezési kiosztási minta támogatott, viszont csak akkor használható, ha a modell tartalmazza a CAD-ben létrehozott kiosztás alaksajátosságot (Pattern Feature). A Process patterning használata során az NX nem hoz létre új műveleteket, hanem a programcsoportban lévő összes művelethez tartozó szerszámpályát kiosztja. A kiosztás ezután posztprocesszálásra és szimulációra használható. A parancson belül beállíthatjuk, hogy a megmunkálási koordinátarendszer is kosztásra kerüljön és akár alprogramokkal is megkaphatjuk az NC kódot.

A másik lehetőség

A másik megoldás már korábbi NX verziókban is elérhető, ezzel az egyes műveleteket tudjuk transzformálni. Lineáris, körkörös és négyszögletes kiosztásra van lehetőségünk. Ez a parancs a kiosztási mintát nem ismeri fel automatikusan, a felhasználónak manuálisan kell megadni a távolságokat, növekményeket, forgatási tengelyt, referencia pontokat. Ebben az esetben az NX új műveleteket generál, amik akár asszociatívak is lehetnek, így egy későbbi változás esetén az összes szerszámpálya egyszerre módosul.


Az alábbi videóban bemutatásra kerül a két opció, amivel szerszámpályát lehet kiosztani NX CAM-ben.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑