Egyedi szimbólumok NX rajzkörnyezetben – 2D Symbol

Az NX Reuse könyvtárában és a Note parancs dialógusablakában is találunk olyan szimbólumokat, melyeket a rajzon használhatunk. A céges egyedi rajzkörnyezetünben, a legtöbb esetben rengeteg olyan egyéni feliratot, jelet, megjegyzést kell létrehoznunk, amellyel elősegítjük a gyártást, dokumentációt, programozást. Ahhoz, hogy ezeken ne kelljen minden egyes alkalommal elkészítenünk, egy szimbólum könyvtárat készítünk, ahol az egyedi rajzi elemeket tároljuk – NX 2D Symbol. Szükség esetén innen gyorsan a rajzlapra illeszthető bármelyik szimbólum.

  • Hozzunk létre a meghajtón egy főkönyvtárat a saját szimbólumaink tárolására (pl.: d:\sajat_symbol). Ez a könyvtár jelenik majd meg egyedi főkönyvtárként a listánkban.
  • Az ezen belül létrehozott könyvtárakba csoportosíthatjuk a szimbólumokat egyedi igény szerint. A példában egy db „rajz_symbol” alkönyvtár lett létrehozva.
  • Az NX rajz környezetében a Reuse Library-ben MB3→Library Management
  • A Custom Symbol Library-n belül hozzunk létre egy új könyvtárat az Add Library gombbal.
custom symbol library
  • Mutassuk meg a létrehozott főkönyvtárunkat – itt a d:\sajat_symbol könyvtár → OK
  • Ez bekerül a Reuse alá és láthatjuk az alkönyvtárat is.
2d symbol
  • A rajzkörnyezet Drafting Tools → Define parancs segítségével megadjuk a szimbólum katalógus nevét, a fájlnevet, meghatározzuk a bekerülő geometriákat (pl: vonalak, szöveg). Kijelöljük a szimbólum beszúrásakor használandó beillesztési pontot. Megadjuk a katalógusban látható bélyegképet egy kijelöléssel, vagy akár egyedi képfájl megadásával majd → OK.
  • A szimbólum könyvtárba bekerült elemeket a Drafting Tools → Insert paranccsal tudjuk beszúrni a rajzunkba. Az eredeti méret és pozíció a beillesztés előtt változtatható: az elhelyezkedési szöget, olvasási irányt és a skálázási értéket módosíthatjuk.
  • A beillesztett szimbólum egy blokként, csoportként jelenik meg a rajzon. A Drafting Tools → Smash paranccsal lehet „felrobbantani” a szimbólumot és a továbbiakban egyedi rajzi elemként használni.

Példa videónkban egy szöveg és a köré rajzolt téglalap az egyedi rajzelemünk.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Egyedi szimbólumok NX rajzkörnyezetben – 2D Symbol” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑