NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

draft_analysis

Munkadarab vizsgálata szerszámpályák létrehozása előtt NX – ben – 1.rész

Az NX CAM -ben a megmunkálás megtervezése, a szerszámpályák létrehozása előtt nagyon hasznos a munkadarab vizsgálata és ellenőrzése geometriai szempontból. Tudnunk kell hol vannak alámetszések, mekkora él lekerekítések, milyen oldalferdeségek, milyen geometriák vannak a darabon. Ennek tudatában tudunk olyan szerszámot és stratégiát választani, amivel a kívánt felületi minőséget el tudjuk érni.

Az NX CAM moduljában számos lehetőségünk van geometriai vizsgálatok futtatására, ezek közül mutatjuk be a leghasznosabbakat két részes cikkünkben.

Draft Analysis

Ezzel az eszközzel az oldalferdeségek vizsgálhatók meg, amivel akár szerszámtervezésnél a kilökési ferdeség is ellenőrizhető. A műveletben csupán a vizsgálandó felületeket és egy vektort kell megadnunk, amihez képest az oldalferdeséget számolja a program.

A Show Parting Line opcióval a pozitív és negatív ferdeség közötti átmenet jeleníthető meg egy isocline görbe segítségével. A Limit Angle segítségével egy osztást tudunk beállítani a pozitív és negatív oldalferdeségeken belül, így az oldalferdeségeket 4 különböző tartományban tudjuk egyszerre megjeleníteni. A pozitív és negatív oldalferdeségeken belüli átmenetet lehet megjeleníteni a Show Isocline bepipálásával.

Slope Analysis

Ezzel a paranccsal a felület normál vektorai és egy referencia sík által bezárt szögeket tudjuk vizsgálni. Hasonlóan tehát a Draft Analysis-hez, ezzel a paranccsal is az oldalferdeségeket és alámetszéseket tudjuk ellenőrizni.

A műveletben meg kell adnunk a vizsgált felületeket és egy referencia vektort. Az NX a dőlést (slope) a felületi normális és a referencia vektorra merőleges sík között számolja. A dialógus Data Range részében tudjuk a számítási határokat befolyásolni. Három különböző megjelenítési mód között választhatunk. A Fringe választással a különböző oldalferdeségű felületek más színnel jelennek meg, így hasonló eredményt kaptunk, mint a Draft Analysis-ben. A Hedgehog választással a felületi normálisok jelennek meg, a Contour Lines választással pedig kontúrvonalakat jeleníthetünk meg az átmenetekben.

A Settings részben tudjuk beállítani, hogy hány különböző színnel jelenítse meg az NX az oldalferdeségeket és a megjelenítés felbontásán is itt tudunk állítani. Ha a Customer Defaults-ban a Gateway -> Object -> Analysis Objects -> Slope Analysis Display részben a Label with PMI-t bekapcsoljuk, akkor a felület bármely pontjában megjeleníthetjük az oldalferdeséget PMI-ként.

Minimum Radius

Ezzel a paranccsal nagyon gyorsan meg tudjuk keresni a felület/felületcsoport legkisebb görbületi sugarának helyét és értékét. A legkisebb rádiusz értékét egy információs ablakban kapjuk meg, míg a helyét a felületi normálisból generált vektor jeleníti meg.

Ennek segítségével olyan apró görbületi sugarú területek detektálhatók, amiket szabad szemmel nem vennénk észre, vagy geometriai hibákból származnak. Ezen kívül a munkadarab megmunkálásához szükséges szerszám méretének a meghatározásához is használhatjuk.

A következő NX Munkadarab vizsgálata részben a konkáv felületek, sarkok, lekerekítések megkeresését, és a HD3D vizuális megjelenítő lehetőségeit vizsgáljuk meg

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Töltse le az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverziót