Munkadarab vizsgálata szerszámpályák létrehozása előtt – 2.rész

A megmunkálás megtervezése, a szerszámpályák létrehozása előtt nagyon hasznos a munkadarab vizsgálata és ellenőrzése geometriai szempontból. Tudnunk kell hol vannak alámetszések, mekkora él lekerekítések, milyen oldalferdeségek, milyen geometriák vannak a darabon. Ennek tudatában tudunk olyan szerszámot és stratégiát választani, amivel a kívánt felületi minőséget el tudjuk érni.

Az NX CAM moduljában számos lehetőségünk van geometriai vizsgálatok futtatására, ezek közül mutatjuk be a leghasznosabbakat két részes cikkünkben.

Az előző részben már megvizsgáltunk három parancsot, most további három parancs következik a munkadarab vizsgálata témakörében:

Concave Faces

concave faces

A Concave Faces parancs segítségével könnyen megtalálhatjuk a homorú felületeket. Ez hasznos lehet a különböző lekerekítések azonosításában és megkülönböztetésében, illetve a későbbi szerszámválasztásban. A különböző rádiuszú felületekhez attribútumokat és PMI-okat tudunk hozzárendelni, mint például név, érték és szín. Ez hasznos lehet, ha olyan műveleteket használunk, ahol felületeket kell bemeneti paraméterként megadni.

NC Assistant

Az NC Assistant parancs segítségével több különböző adatot is össze tudunk gyűjteni, ami a megmunkáláshoz szükséges lehet.

  • A Corners opcióval a falak közötti saroklekerekítéseket tudjuk meghatározni. Ez segíthet a megfelelő szerszámátmérő kiválasztásánál.
  • A padló és falgeometriák közötti lekerekítések meghatározásához használhatjuk a Blends opciót. Ez a marószerszám lekerekítési sugarának a kiválasztásában lehet segítségünkre.
  • A Draft opcióval az oldalferdeségek határozhatók meg. Ez a szerszám kúpszögének kiválasztásában segíthet.
  • A megmunkálási mélységek meghatározásához a Levels opció használható. Ez a szerszámhossz kiválasztásánál lehet hasznunkra.

A vizsgálat eredményét egy információs ablakban szövegesen, illetve a grafikus ablakban különböző színek segítségével jeleníti meg az NX.

NC assist

Ha egy munkadarab van a grafikus ablakban, a parancs elindítása után az NX automatikusan kijelöli a munkadarab összes felületét. Meg kell adnunk egy referencia vektort annak a meghatározásához, hogy a szoftver a munkadarab melyik részét elemezze. A referencia síkkal egy zérus síkot tudunk megadni, amiből az NX a tűréseket és a határokat számolja.

Visual Reporting

A Visual Reporting HD3D eszközt használva rengeteg vizsgálatot tudunk futtatni a munkadarabunkkal kapcsolatban. A megmunkálás szempontjából elsősorban a a felülettípusok meghatározása (Face Type report), illetve a rádiuszok vizsgálata lehet hasznos számunkra.

Visual reporting

A Face Type vizsgálattal az analitikus felületek típusait tudjuk meghatározni, ami a megfelelő művelettípus kiválasztásában lehet segítségünkre. Például kúpos, illetve hengeres felületeket érdemes lehet Zlevel típusú műveletekkel simítani.

A Faces = User Specified Radius segítségével adott méretű rádiuszokra tudunk rákeresni, a Faces < User Specified Radius segítségével pedig egy adott méretnél kisebb rádiuszokra tudunk keresni.


Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Töltse le az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverziót

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑