NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Prime Turning 1

NX1980 PrimeTurning

A Sandvik Coromant cég PrimeTurning ™ technológiája és a hozzá tartozó CoroTurn ® Prime lapkák is elérhetők az NX1980 -as verziójában.
Ennek az innovatív megmunkálási technológiának a használata során a szerszám a tokmány közelében hatol bele a munkadarabba és az anyageltávolítás során a munkadarab vége felé halad. Ez lehetővé teszi a kisebb belépési szög és az agresszívabb vágási paraméterek használatát. Bizonyos esetekben a PrimeTurning technológia 50%-os növekedést eredményez a termelékenységben a hagyományos lapkákkal és esztergálási technológiával szemben. Ezen kívül pedig a szerszám élettartamát is kétszeresére növelheti.

Prime Turning 9

A kis belépési szög előnyei:

  • Kedvezőbb forgácskeresztmetszet, ami a termelékenységet növeli
  • Jobb hőeloszlás, amivel a kopást csökkentjük
  • Hosszabb szerszámélettartam


A nagyoláshoz, simításhoz és profilozáshoz használható CoroTurn Prime “A” típusú lapkák és a kifejezetten nagyoló megmunkálásokhoz tervezett CoroTurn Prime “B” típusú lapkák saját sablont kaptak NX 1980-ban. A CoroTurn Prime lapkák hagyományos esztergálási technológiák mellett is alkalmazhatók.

A PrimeTurning technológiájú nagyoláshoz és a simításhoz új megmunkálások érhetők el.

A nagyolásnál (Rough Turn Prime) külön paraméterek tartoznak a PrimeTurning-hez. Ezekkel a belépési rádiuszt, az átlapolási távolságot és a tisztítófogásokat tudjuk befolyásolni.

Az NX 1953 óta elérhető többcsatornás nagyolás (Multi-Channel Turning) adta előnyöket is tudjuk használni ennél az új technológiánál. Ennek használatához a műveleti dialógusablakot kell testre szabni az alábbiak szerint.

  • Az Options fülön a Customize Dialog-ra kattintsunk.
  • Az Items to Add részben keressünk rá a Multi-Channel Turning-re, majd az Items Used részben válasszuk ki azt a paramétert, ami alá szeretnénk pozícionálni ezt a beállítási lehetőséget. Az Add to Dialog-ra kattintva tudjuk hozzáadni a dialógusablakhoz.

Az NX1980 -ben, PrimeTurning technológiával készült szerszámpályák szerszámgépen való futtatását az alábbi videó mutatja be.

További rövid NX1980 bemutatókat osztottunk meg itt: NX1980-as újdonságok

Az új frissítéseket tartalmazó verzió további érdekes újdonságait egy webinár keretében mutattuk be 2021. Július 7-én.