Megszakított furatok egyesítésének szabályozása – Maximum Merge Factor – NX FBM

Amennyiben egy egytengelyű, megszakított furatot a munkadarab két oldaláról szeretnénk megmunkálni az NX-ben, a Maximum Merge Factor helyes beállítására van szükségünk. Ezzel tudjuk ugyanis befolyásolni azt, hogy mikor ismerje fel a megmunkálandó furatot egy, vagy két különböző alaksajátosságként az NX FBM.

A Maximum Merge Factor beállítást a File -> Preferences -> Manufacturing… -> Geometry fül útvonalon érjük el.

nx fbm 1

Az NX annak eldöntésére, hogy egy megszakított furatot mikor kezeljen egy, vagy több alaksajátosságként, az alábbi számítást végzi el:

Egyetlen alaksajátosság felületei közötti maximális távolság=Maximum Merge Factor ×Alaksajtosság átmérője

Ennek értelmében, ha egy 10 mm átmérőjű furatot egy 30 mm átmérőjű furat szakít meg, az NX egészen addig egy alaksajátosságként fogja felismerni a megszakított furatot, amíg a Maximum Merge Factor-t értéke 3 alá nem kerül.

nx fbm 2

A Maximum Merge Factor a Feature Based Machining (FBM), tehát az alaksajátosság alapú megmunkálás során is figyelembe van véve. Ebben az esetben viszont figyelni kell, hogy a Find Features parancs használata során a HOLES -> HOLE_ROUND_INTERRUPTED_STRAIGHT alaksajátosság ne kerüljön felismertetésre, mert a megszakított furatokat az NX automatikus ebbe az alaksajátosság kategóriába sorolja.

Az alábbi videóban bemutatásra kerül ennek a funkciónak a használata az NX FBM segítségével:

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban .

Tekintse meg további CAM-es tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑