Irányelvek, melyekkel a legtöbbet hozhatjuk ki CAD/CAM rendszerünkből

Az alábbi cikkben nem a legfrissebb NX CAD/CAM parancsokkal foglalkozunk, hanem összeszedtünk néhány fontos és észszerű irányelvet, ami a csapatunk sokévnyi NX-es munkája közben összegyűlt tapasztalatok alapján hasznos lehet felhasználóink számára.

1. Csak egy CAD/CAM rendszert alkalmazzunk!

Oké, kettőt, ha nagyon muszáj. Látva több száz vállalat logisztikáját, ahol megfordultunk, jelentős árat fizetnek azért, ha több platformot használnak párhuzamosan. Összeszedtük a több rendszer egyidejű használatával járó leggyakoribb nehézségeket

  • A szoftververziók frissülnek, így a telepítések rendszeresen ismétlődnek,
  • Karbantartási és javítási frissítések jönnek ki – évente többször,
  • Problémát jelent az átjárhatóság, a kompatibilitás a rendszerek között,
  • Külön szaktudást igényelnek,
  • Különálló üzleti folyamatok kapcsolódnak hozzájuk,
  • Gondot jelenthet a kompatibilitás az operációs rendszerekkel, hardverekkel és downstream alkalmazásokkal,
  • Növeli a felhasználó frusztráltságát, ha memorizálnia kell a különböző funkciókat, folyamatokat, opciókat, gyorsbillentyűket és munkafolyamatokat, illetve, ha egyszerre több rendszerben kell lépést tartani a folyamatosan változó fejlesztésekkel. Kevésbé produktív, mint az a felhasználó, akinek mindezt egy rendszerben kell megoldania.

2. Mindig értékeljük a szabályozások befektetési megtérülését

Ne vezessünk be akadályozó, vagy nem produktív szabályokat és gyakorlatokat vagy legalább tartsuk azokat ésszerű határokon belül! Egyes cégeknél a szabványok annyira szigorúak, hogy a felhasználóknak meg kellett változtatniuk a modell valamennyi objektumának a színét, betűtípusát és szélességét. Ennek a létrehozása rengeteg ideig tart, és sokszor a későbbi munkafolyamatban nem is kerül felhasználásra.

3. Képezze munkatársai felhasználói ismereteit és ismerje meg a rendszer egyéb képességeit

Ne bízzon abban, hogy munkatársai önállóan fejlesztik tudásukat. A legtöbb felhasználó a lehető legkevesebb stressz mellett szeretné végezni a munkáját. Ha nincs dedikáltan külön idő és keret biztosítva arra, hogy a felhasználók fejlesszék magukat, a munkafolyamatok elavulnak. Ezen felül nem kerülnek beépítésre azok a szoftverfejlesztések, melyek megkönnyítenék és felgyorsítanák a napi munkát.

4. Támogassuk a felhasználói interakciót és a bevált gyakorlatok, munkafolyamatok kialakítását!

Tételezzük fel, hogy az Ön cégében is a legtapasztaltabb felhasználó rutinos gyakorlatait követi a többi kolléga. De a valóságban a legkevesebb gyakorlattal rendelkező felhasználók is tudnak valamit, amit a legtapasztaltabbak nem. Mi itt a graphIT-nál több ezer felhasználónak segítettünk már abban, hogy profi NX felhasználókká váljanak, de mindig találkozunk a tanfolyamokon olyan felhasználóval, aki teljesen egyedi megközelítéssel, egy új érdekes megoldást használ a gyakorlófeladatok megoldására, ami akár jobb irány is lehet bizonyos munkafolyamatok alkalmazása esetén.

5. Kerülje a felesleges, indokolatlan modellezési megközelítést!

Az évek során számos modellt és gyakorlatot áttekintettünk, mind az oktatás során, mind a napi terméktámogatás során, így rengeteg hasonló modellel kerültünk szembe. Például: nagyon gyakori hiba a felesleges extra segéd síkok, vázlatok, görbék létrehozása, ahelyett, hogy a modellsablon által adott segéd koordináta-rendszer síkjait, tengelyeit, középpontját használnánk a modellépítés folyamán. Szintén tipikus extra munkát eredményez, ha minden egyes kihúzást külön-külön vázlatban készítünk elő, ahelyett, hogy egy vázlatban hoznánk létre azokat, ahol erre lehetőségünk van. A kiválasztási szabályok minden lehetőséget megadnak ahhoz, hogy csak az adott kihúzás / forgatási funkcióhoz szükséges görbéket válasszuk ki.

6. Rendszeresen vizsgálja felül bevált munkafolyamatait

Érdemes cégen belül dokumentálni a bevált felhasználói gyakorlatokat és módszereket az ismétlődő geometriák modellezésének irányelveivel. Ezek a módszerek nemcsak az alkatrészek megnyitásának, frissítésének és mentésének idejét, hanem az alkatrészek teljes méretét is csökkentik és a grafikai megjelenítést is gyorsítják. Viszont arra figyelni kell, hogy ezek a dokumentumok ne évüljenek el és ne az elavult módszereket népszerűsítsünk a felhasználók között!

7. Legyen nyitott az újra!

Tudomásul kell vennünk, hogy ha évek óta nem ugyanúgy dolgozunk, mint más cégek, akkor talán tudnak valamit, amit mi nem. Ha régóta használja az NX-t és még mindig a 15-20 éves megközelítésekkel, módszerekkel használja az összeállítások, alkatrészek vagy akár a CAM stratégiák létrehozását, akkor hiába fizet az egyik leggyorsabban fejlődő CAD/CAM szoftverért, biztos, hogy nem a leghatékonyabban használja! Ki kell lépnie a rutinból, meghallgatni időről időre az újdonságokat bemutató webinárjainkat.

8. Kezdeményezzünk párbeszédet a felhasználók között!

Tegyük lehetővé felhasználók számára, hogy testre szabják szoftverkörnyezetüket, munkafolyamataikat, beállításaikat. Biztosítsunk lehetőséget arra, hogy megvitassuk milyen munkafolyamatok jöjjenek létre, derítsük ki mi bosszantja a felhasználókat a szoftverrel, munkafolyamatokkal kapcsolatban. Adjunk teret a felhasználók hangjának, hallgassuk meg hogy ami frusztrálja őket, vagy mi kényszeríti őket arra, hogy hosszú, bonyolult megoldásokat használjanak.

Például, ha a többség egyetért azzal, hogy változtassunk az alap segédkoordináta-rendszer pozícióján, akkor módosítsuk az alapsablont a közös megegyezés szerint!

9. Használjuk a rendelkezésre álló NX információs felületeket, online help-et, leírásokat, iratkozzunk fel a graphIT hírlevélre, kövessük a közösségi megjelenéseket

Irányelvek, melyekkel a legtöbbet hozhatjuk ki CAD/CAM rendszerünkből” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑