NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX lemezalkatrész

Hasznos parancsok az NX lemezalkatrész moduljában

A következőkben két olyan parancs kerül bemutatásra, amelyek az NX lemezalkatrész moduljában érhetők el, használatukkal pedig a lemezalkatrészek tervezését tehetjük egyszerűbbé.

Másodlagos lemeztábla készítése

A képen látható lemezalkatrészből fogunk kiindulni, amely rendelkezik már néhány alaksajátossággal. Az új alaksajátosságot egy már meglévő lemeztáblához fogjuk hozzáadni.

NX lemezalkatrész 1
  • Indítsuk el a lemezalkatrész modul Home fülén található Tab parancsot, majd válasszuk ki a Secondary opciót a legördülő menüből.
NX lemezalkatrész 2
  • Amint kiválasztunk egy már létező lemeztáblát a vázlatkészítési környezet automatikusan elindul. Itt el kell készíteni az új lemeztábla vázlatát. Az alaksajátosságok automatikusan egyesítve lesznek, ezért az átfedések miatt nem kell aggódni.
NX lemezalkatrész 3
  • A Target részben ellenőrizni kell, hogy az automatikusan kiválasztott lemeztábla valóban az, amihez hozzá szeretnénk fűzni az új lemeztáblát.
NX lemezalkatrész 4
NX lemezalkatrész 5

Sarok kialakítása három élhajlítás találkozásánál

A sarok kialakításasorán fontos, hogy az élhajlításokat (Flange parancs) úgy készítsük el, hogy mindegyik azonos hajlítási sugárral rendelkezzen. Az így keletkező részek átlapolással fognak elkészülni, ahogyan az a lenti képen is látszódik.

NX lemezalkatrész 6
  • Ellenőrizzük le a sarok kicsípések beállítását. Fontos hogy mindegyik Flange parancsban a Corner Relief Bend Only-ra legyen van állítva.
NX lemezalkatrész 7
  • Indítsuk el a Three Bend Corner parancsot. Ha a Home fülön nem találjuk a parancsot, írjuk be a parancskeresőbe. A Bends to Close részben válasszuk ki azt a 2 lekerekített élt, ahol átlapolás van
NX lemezalkatrész 8
  • A sarok kialakításánál 5 különböző opció közül választhatunk: nyitott, zárt, körkörös kivágás, U kivágás és V kivágás. Az egyes opcióknál a sarokillesztéseket, illetve a kicsípés átmérőjét és eltolását is tudjuk módosítani. Az előnézet (Preview) bekapcsolásával folyamatosan nyomon tudjuk követni a változtatásokat.
NX lemezalkatrész 9
  • Az OK megnyomása után az átlapolt felületek megszűnnek és létrejön a beállított sarokkicsípés a három élhajlítás találkozásánál.
NX lemezalkatrész 10

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.