Szinkronmodellezés – Eszközök importált modellek átalakítására: Move, Delete, Resize Face

A NX-ben található szinkronmodellezés eszközei lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsan módosítsák a geometriát anélkül, hogy az eredeti alaksajátosságokat módosítani kellene. Különösen akkor hasznosak ezek az eszközök, ha a modelltörténet nem elérhető, tehát például importált STEP, vagy STL fájlok esetén, amelyek csak szilárd testeket tartalmaznak.

A szinkronmodellezés eszközei CAD-es és CAM-es környezetben is elérhetők. A következőkben a három leggyakrabban használt parancsot mutatjuk be, amelyek a Move, Delete és a Resize Face.

A Move parancs használata

A Move parancs lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egész felületeket egy kiválaszott sík mentén kiterjesszen, vagy összehúzzon, illetve egy kiválaszott pont körül elforgasson.

  • Válasszuk ki a mozgatni kívánt felületet / felületeket.
A Move parancs használata
  • Válasszuk ki a mozgatás típusát
A Move parancs használata2
  • Válasszuk ki a vektor irányát, amely irányba mozgatni szeretnénk a felületet. Ha elforgatni is szeretnénk a felületet, akkor egy forgatási pontot is meg kell adnunk.
A Move parancs használata3
  • Végül adjuk meg a kívánt távolságot / szögértéket.
A Move parancs használata 4
  • A létrehozott szinkronmodellezési parancsok megjelennek a modelltörténetben és később egyszerűen módosíthatók.
A Move parancs használata 5

A Delete parancs használata

A Delete paranccsal egyszerűen távolíthatók el különböző alaksajátosságok, mint például egy borda, furat, vagy lekerekítés. A parancs használata során csupán az eltávolítandó alaksajátosságot kell kijelölni. A Settings részben érdemes bekapcsolni a Heal opciót. Ennek segítségével az alaksajátosságok törlése után az NX kijavítja a megmaradt felületeket.

 Delete
 Delete 2

A Resize Face parancs használata

A Resize Face parancs segítségével henger-, illetve gömbszimmetrikus  felületek átmérőjét tudjuk egyszerűen megváltoztatni.

 Delete 3
 Delete 4

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑