Valós méretek axonometrikus képnézeten

Egy alkatrészről vagy összeállításról készült rajzon egy axonometrikus képnézet mindig segít egyértelműbbé tenni a termék értelmezését. Ezt egy-egy méret elhelyezésével tovább javíthatjuk.

A probléma, hogy amikor egy ilyen nézetre például egy Rapid Dimension, vagy Linear Dimension méretet fel akarunk tenni, az vagy nem lesz párhuzamos a kívánt éllel, vagy akár mérete is messze van a valóságtól. Ahhoz, hogy a megfelelő méreteket elhelyezzük ezeken a nézeteken, egy kis előkészítésre van szükség:

  1. A képnézetbe „lépjünk be”. Nézethatáron MB3 → Expand. Most úgy viselkedik a nézet, mintha modellező környezetben lennénk. 
  2. A Menu → Format → WCS → Orient segítségével a munka koordináta-rendszer (WCS) XY síkját forgassuk abba a síkba, ahová méreteket szeretnénk elhelyezni.
  3. A rajzi környezet méretháló készítő parancsaival helyezzük el a méreteket. Fontos, hogy csak a WCS aktuális XY síkjában tudunk méretet lerakni. Abban az esetben, ha most egy falvastagságot méreteznénk be, a WCS XY síkját újra kell definiálni ismét a megfelelő irányba.
  4. Nézethatáron MB3 → Expand kikapcsolása. Ezzel kiléptünk és a méretek asszociatívan, helyes mérettel a nézeten maradnak.

Rövid videó a lépésekről:

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑