Módszerek, hogy termelékenyebbé tegyük a szimultán 5 tengelyes megmunkálást – 2.

A cikk első részét itt olvashatjátok

4. A többtengelyes adaptív nagyolás (Multi-Axis Adaptive Roughing) csökkenti a ciklusidőket

A többtengelyes adaptív nagyolás
Kisebb lépésközzel, de nagyobb fogásmélységgel a többtengelyes adaptív nagyolás lehetővé teszi a gyorsabb előtolást és a nagyobb anyageltávolítási sebességet.


Akár a formaüreggel, akár egy prizma alakkal foglalkozik, az anyag eltávolításának leggyorsabb módja a nagysebességű, adaptív nagyolási ciklus. Először egy szimultán 5 tengelyes eljárással közelebb kerülhet az alkatrész félkész formájához, amely jelentősen csökkentheti a simítási ciklusidőket. Használjon adaptív marást, és a teljes ciklusidő csökkentése drámai lehet.

Az adaptív marással a fogásköz a szerszám átmérőjének kevesebb, mint 25%-ára csökken, viszont a fogásmélység jelentősen megnő. Mivel a forgács vastagsága sokkal kisebb, mint a fogankénti előtolás, jelentősen megnövelheti az előtolási sebességet. Ez alacsony szerszámterhelésű, gyors forgácsolási műveletet eredményez, lehetővé téve az agresszívebb forgácsolást és az anyag gyorsabb eltávolítását, ami akár 60%-kal csökkentheti a megmunkálási időt. Ezenkívül kevesebb hőt és rezgést generál a forgácsolási zónában, ami elősegíti a szerszám biztonságos és kiszámítható kopását.


Ez a videó a 850-1100 N/mm2 méretű acél blokk megmunkálását mutatja be az 5 tengelyes adaptív marással. A nagyolási rutin spirális interpolációt alkalmaz a bekezdéshez, majd kis fogásközzel nagy fogásmélységgel, gyors anyageltávolítást végez. Fraisa.


A nagyolás egyik lényeges szempontja, hogy állandó forgácsolási erőt tartson fenn a megmunkálás során. Például, ha egy szerszám sarokba kezd dolgozni, hirtelen megnövekszik az anyag mennyisége és a szerszámra ható forgácsolási erők megnőnek. Ez és a forgácsoló erő gyors változásai olyan igénybevételt okoznak, amelyek rossz felületi minőséghez vezethetnek, és lényegesen csökkenti a szerszám élettartamát. Az adaptív marással a szerszámpálya automatikusan megváltozik az állandó forgácsolási erő fenntartása érdekében, ami gyorsabb, simább megmunkálást eredményez. Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha a szerszámacélokban szigeteket, üregeket nagyolunk, valamint a HRSA (Heat Resistant Super Alloys) anyagokban, például az Inconel-ben és a titánban készítünk zsebeket. Az adaptív megoldás egyesíti a magas anyageltávolítási arányát ezekben a kemény anyagokban és hosszabb, kiszámíthatóbb szerszám élettartamot garantál.

5. Turbomachinery marás segítségével a turbinalapátok megmunkálása fele idő alatt

Turbomachinery
A Turbomachinery marás megkönnyíti az összetett turbinalapát kerekek megmunkálását


A Siemens NX szoftvere egyszerűsíti az NC programozási folyamatot a szimultán 5 tengelyes forgó alkatrészek, például az összetett turbinalapát kerekek megmunkálásához. A kifejezetten az ilyen alkatrészekhez tervezett folyamatspecifikus funkciókkal az NX CAM Turbomachinery marása lehetővé teszi az optimalizált alkatrészprogramok gyorsabb létrehozását lényegesen rövidebb ciklusidővel, jobb felülettel és hosszabb szerszámélettartammal.


A Turbomachinery megmunkálás új fejlesztései közé tartozik:

Többszörös forgácsolási szint támogatása, amely lehetővé teszi a felületi szegmensek elosztását a pengén. A különböző forgácsolási szinteknek köszönhetően lehetőség nyílik a penge megmunkálásának feldarabolására felső, köztes és alsó részekre, amelyek függetlenül vezérelhetők, majd problémamentesen egyesíthetjük a különféle vágási műveleteket.

öbbszörös forgácsolási szint támogatása
A többszörös forgácsolási szint támogatása lehetővé teszi a pengék szegmentálását, hogy optimalizálják a megmunkálást ezeken a felületeken


A körszegmens maróval (barrel cutter) ugyanazokat az előnyöket élvezhetjük pengék megmunkálásánál, mint amelyeket a préselt alkatrészek megmunkálásánál, az ívelt, döntött felületeknél részleteztünk. Ezek a felületek simítás során több mint 50%-kal gyorsabban munkálhatók meg, mint a gömbvégű marókkal, és jobb felületminőség érhető el nagyobb szerszáméltartammal.

körszegmens maróval Siemens NX Turbomachinery marás.
A körszegmens maróval Siemens NX Turbomachinery marás.

Az egyedi ráhagyásoknak köszönhetően pontosabban szabályozható a maradék anyag mennyisége a penge felületén. Ez a fejlett funkció, amelyet a szigorú tolerancia követelményekkel rendelkező repülőgépgyártók használnak, nagyon pontos megmunkálást tesz lehetővé, hogy kompenzálja a vékony pengék rugalmas alakváltozását a megmunkálás során.

Egyedi ráhagyásoknak köszönhetően pontosabb szabályozása a maradékanyagnak.
Egyedi ráhagyásoknak köszönhetően pontosabb szabályozása a maradékanyagnak.

6. Az eszterga központok lehetőséget adnak speciális alkatrészek készre munkálására

Az eszterga központ lehetőséget ad kör alakú vagy kúpos alakú felületek gyors megmunkálására jellemző akadályokkal (pl.: bordák, csapok).
Az eszterga központ lehetőséget ad kör alakú vagy kúpos alakú felületek gyors megmunkálására jellemző akadályokkal (pl.: bordák, csapok).

Nem minden 5 tengelyes folyamat történik a szimultán 5 tengelyes maró központokon. Különösen nagyobb, hengeres öntvények, tengelyek és más bonyolult alkatrészek egyfelfogásban történő megmunkálásakor az eszterga központ lesz a leghatékonyabb választás.

Az eszterga központon történő marószerszám alkalmazása termelékeny és gyors anyageltávolításra alkalmas hengeres vagy kúpos felületekről, jellegzetesen akadályokkal – például csapok, bordák. Ezeket a műveleteket akár lapkás vagy hagyományos, kerámia vagy keményfém szerszámokkal is végezhetők. Ezáltal az esztergálóközponton történő marás ideális megoldás nagyoláshoz és simításhoz, kitűnő felületi minőséget eredményezve.

Ebben a videóban példát láthat a nagyoló marásról egy többfunkciós gépen a munkadarab folyamatos forgatásával. A videóban egy kerámia, lapkás, Inconel 71 típusú maró végzi a megmunkálást. A marószerszám és a technológia kombinációja a nehezen megmunkálható nikkel ötvözetek rendkívül gyors megmunkálását eredményezi. Videó és kép Sandvik Coromant jóvoltából.

Az esztergán történő marószerszám használatakor a szerszám pozícionálása a vágási felülethez képest kritikus. Ez javítva a vágási feltételeket, amelyek meghosszabbíthatják a szerszám éltartamát.

Milyen lehetőségek vannak még a többtengelyes megmunkálások esetén?


Az egyik feltörekvő alternatíva a robotok használata bonyolult alkatrészek megmunkálásához. Egyrészt a robotok lehetővé teszik a sokkal nagyobb munkadarabok költséghatékony megmunkálását, ahol a megmunkáló berendezést mozgatja az alkatrészhez, nem pedig fordítva – például, hogy furatokat készítsünk a repülőgép szárnyába vagy a törzsbe. A robotok képesek olyan utómunkálatok végrehajtására is, mint a polírozás és sorjázás, amelyek egyébként kézi munkát igényelnének, és javítják ezen műveletek pontosságát és minőségét is. Ez lehetővé teszi a készremunkálást egy automatizált folyamatban. Az automatizált munkacellában a robotok akár egy nagyon drága szerszámgépet is helyettesíthetnek.

De a robotok elég pontosak és merevek-e a valódi megmunkálási műveletekhez? A robotok legújabb generációja nagy lépéseket tett, hogy pontos, nagy erőhatású megmunkálást végezzenek. Az egyik projektben a Siemens a Müncheni Műszaki Egyetemmel együttműködve dolgozik a nagy pontosságú megmunkálási folyamaton (lásd a videót). A szimuláción alapuló erőkompenzációnak nevezett digitális technológiát alkalmazva 100 mikronos szerszámpálya pontosságot tudtak elérni. Ezek az eredmények a robotmegmunkálás egyre növekvő alkalmazását teszik lehetővé.

A Siemens és a Müncheni Műszaki Egyetem közös projektje középpontjában a robotok precíziós megmunkálása áll. A szimuláción alapuló erőkompenzációs módszer lehetővé teszi a robotok számára, hogy 100 μm-es szerszámút-pontosságot érjenek el.

A legjobb megoldás a gyártáshoz


Függetlenül attól, hogy egy megmunkáló központtal rendelkezik vagy komplex gyártósorral, az 5 tengelyes megmunkálás elsajátítása stratégiai előnyt jelenthet vállalkozása számára. Bonyolult alkatrészeket készíthet kevesebb művelettel és beállítással. Sok esetben csökkentheti a megmunkálási időt és javíthatja a szerszám éltartamát, miközben javítja az alkatrészek minőségét, csökkentheti a gyártási költségeket.

Volt idő, amikor a többtengelyes megmunkálásba történő beruházás legnagyobb mértékű kihasználását erősen korlátozhatta az ahhoz szükséges idő és nehézség, hogy hatékony programokat hozzunk létre, amelyek valóban kihasználják a berendezés képességeit. Ez az idő elmúlt. A megfelelő CAM technológiával teljes mértékben meg tudja valósítani a szimultán 5 tengelyes megmunkálást egy olyan megtérüléssel (ROI), amely meghalad sok más megmunkálási módszert.

A graphIT Kft. a Siemens egyetlen hazai Gold Smart Expert partnere NX CAD és NX CAM területén, így ezeket a hatékonyságnövelő technikákat akár ipari környezetben is be tudjuk mutatni az érdeklődőknek. Keressenek minket az interneten, a blogunkon (digitalisiker.hu), vagy akár személyesen is a www.graphit.hu honlapon található elérhetőségeinken. Szakmai csapatunk készséggel áll rendelkezésre bármely megmunkálási terület vagy probléma megoldása érdekében.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett CNC programozási eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

A fenti cikk a Machine Modern Shop oldalán megjelenő angolnyelvű cikk fordítása.

Módszerek, hogy termelékenyebbé tegyük a szimultán 5 tengelyes megmunkálást – 2.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑