NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX 5 tengelyes megmunkálás

Módszerek, hogy termelékenyebbé tegyük a szimultán 5 tengelyes megmunkálást – 1.

Az 5 tengelyes megmunkálások népszerűsége egyre növekszik. Ez köszönhető a hatékony, széles skálájú és folyamatosan bővülő alkalmazási lehetőségeknek: használatos az űrtechnikában, a gyógyászatban, az öntőformák készítésében. Ezen lehetőségek kiaknázásának elengedhetetlen feltétele egy jó CAM szoftver.

Minden gépkezelő nyomás alatt van, hogy a megmunkálásokat a lehető leghatékonyabbá tegye. A hatékonyság azt jelenti, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki mind a gépi környezetből, mind az emberekből. Az egyenletnek egyre inkább része az automatizálás, de sok műhelyben a legmagasabb prioritás, hogy a már meglévő erőforrásból hozzák ki a legtöbbet.

Ez nem csak a bonyolult munkadarabok gyorsabb és magasabb minőségű megmunkálását jelenti, hanem egy alkatrész egy felfogásban való elkészítését is. A lehetőséget kihasználva, hogy a munkadarab több oldala is hozzáférhető, számottevő ciklusidő spórolható meg. Mindemellett javítva a megmunkálási pontosságot, a felületi minőséget, valamint növeli a szerszám éltartamot.

Sok üzemben az 5 tengelyes megmunkálás korlátait nem a berendezések adottságai jelentik, sokkal inkább a képesség, hogy hatékonyan generáljanak megmunkáló programot, amely kihozza a legtöbbet a mai megmunkáló központokból és szerszámokból. De a CAM szoftverek segítségével ezek a korlátok gyorsan eltűnnek, ha az üzemek élnek a legújabb programozási technológiákkal.

A CAD/CAM fejlesztő Siemens Digital Industries Software prioritássá tette az 5 tengelyes megmunkálási képességek fejlesztését NX CAM szoftverével. különös figyelmet helyezve arra, hogy mely stratégiák segítik a legjobban a programozási és a megmunkálási folyamatokat. Függetlenül attól, hogy öntőformát készít, űrtechnikával, orvostechnikával, energetikai vagy gyártási megmunkálással foglalkozik egy cég, ez az összefoglaló a legfigyelemreméltóbb fejlesztéseket mutatja be ezen a területen.

1. A Guiding Curve szerszámpályái sima felületek elérése érdekében a felület topográfiáját követik

Guiding Curve
A Guiding Curve a szerszámpályát közvetlenül a megmunkálási terület vezérli


A Guiding Curve egy olyan simító művelet, amely lehetővé teszi az 5 tengelyes szerszámpálya létrehozását közvetlenül a megmunkálási területen, a szerszám teljes irányításával. Többé nem kell létrehozni vetítő felületeket CAD-ben, és bonyolult megoldásokkal megfelelően beállítani a szerszámtengelyt. Elérhető a szerszám tengelyének pontos vezérlése, függetlenül attól, hogy azt szeretné, hogy merőleges maradjon a felületre, interpoláljon több szerszámtengely között, rögzítsen egy tengelyt és így tovább. Ez automatikusan biztosítja a folyamatos, simább szerszámtengely billentést két állapot között.

Ez a videó bemutatja a Guiding curve 5 tengelyes programozási folyamatát egy gömbvégű marónál beleértve a görbe kiválasztását, a lépésközt, szerszámvektort és a folyamat szimulációját.


2. A körszegmens maró (Fraisa) hatékonyabban alakítja ki a döntött, ívelt felületeket

A körszegmens maró (Fraisa)
A körszegmens maró (balra) a gömbvégű marókhoz képest (jobbra) sokkal hatékonyabban munkálja meg az enyhe lejtésű ívelt falakkal, sokkal nagyobb lépésközzel.

A Körszegmens marókat (Barrel cutter – Fraisa szerszám) különféle megmunkálási műveletekhez használják, de amelyben igazán jók, az a döntött és enyhén ívelt falak nagyoló és simító 5 tengelyes megmunkálása. A körszegmens maró alakja miatt ugyanolyan és általában jobb felületet adhat egy sokkal nagyobb lépésközzel. Ezeknek a szerszámoknak a fejlett vágási stratégiákkal történő felhasználásával egyes alaksajátosságok megmunkálási ideje akár 70%-kal is csökkenthető, összehasonlítva a gömbvégű marókkal történő megmunkálással.

A körszegmens maró  ebben a simító teszt megmunkálásban csaknem háromszor gyorsabb volt, mint egy gömbvégű maró. Fraisa.

3. Az automatikus 3–5 tengelyes döntés (Axis Tilt) elkerüli a szerszámtartók ütközéseit

Axis Tilt
Az automatikus 3–5 tengelyes döntés használatával könnyen elkerülhető a szerszámtengelyek olyan helyzete, amikor a szerszámtartó vagy az orsó ütközne a szomszédos felületekkel.

Az automatikus 3–5 tengelyes döntés beállítja a szerszámvektort olyan helyzetekbe, ahol a szerszámtartó vagy a főorsó ütközne a munkadarab felületeivel. Az 5 tengelyes megmunkálás egyik nagy előnye az, hogy a szerszámot el lehet dönteni a zseb vagy üreg falától, hogy elkerüljük a szerszámtartó vagy a főorsó ütközéseit. Ez lehetővé teszi sokkal rövidebb szerszámok használatát, amelyek agresszívebb megmunkálást tesznek lehetővé, csökkent rezgéssel és jobb felülettel. Ez ideális stratégia magas falakkal vagy mély üregekkel rendelkező és jó felületi minőséget igénylő alkatrészekhez. A CAM 3–5 tengelyes döntési funkciójával programozhatja a szerszámpályát az ismertebb háromtengelyes módban. Majd a szoftver automatikusan átállítja a szerszámvektort, hogy a szerszám befogó ne ütközzön a megmunkálandó felülettel, de ahol lehet meghagyja a 3 tengelyes megmunkálást.

A JK Machining, a michigani székhelyű, 101-es minőségi osztályú öntőformák gyártója kihasználja ezt az 5 tengelyes megmunkálási módszert. Rövidebb szerszámok és nagyobb forgácsolási sebesség felhasználásával a JK negyedére csökkentette megmunkálási idejét. Ezenkívül a csökkentett rezgés segíti őket a kiíváló minőségű felületek létrehozásában. Bővebben itt olvashat a JK Machining megoldásáról.

A graphIT Kft. a Siemens egyetlen hazai Gold Smart Expert partnere NX CAD és NX CAM területén, így ezeket a hatékonyságnövelő technikákat akár ipari környezetben is be tudjuk mutatni az érdeklődőknek. Keressenek minket az interneten, a blogunkon (digitalisiker.hu), vagy akár személyesen is a www.graphit.hu honlapon található elérhetőségeinken. Szakmai csapatunk készséggel áll rendelkezésre bármely megmunkálási terület vagy probléma megoldása érdekében.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett CNC programozási eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

A fenti cikk a Machine Modern Shop oldalán megjelenő angolnyelvű cikk fordítása.

Folytatás itt.