Szerszámbefogó figyelembevétele – Divide by Holder

A megmunkálások programozása során előfordulhat, hogy egy munkadarab adott területének teljes megmunkálásához különböző hosszúságú szerszámokat szeretnénk használni, de nem akarunk több műveletet létrehozni, illetve a maradékanyag beállításával foglalkozni. Ilyen esetben érdemes használni a Divide by Holder parancsot, amivel egy adott szerszámpályát tudunk úgy felosztani a különböző szerszámok között, hogy biztosan elkerüljük az ütközéseket. A parancs használata során olyan szerszámokat használhatunk, amelyek különböző hosszúságúak és különböző befogóval rendelkeznek, viszont a szerszámok vágórészének az alakja és átmérője meg kell egyezzen.

A Divide by Holder parancs használata

 • Hozzuk létre a megmunkálást a rövidebb szerszámmal úgy, hogy a Collision Check fülön a Check Tool and Holder legyen kikapcsolva
 • A létrehozott műveleten jobb egér kattintás à Tool Path à Divide by Holder parancs indítása
 • A Divide by Holder ablak Tool részében lehet megadni a hosszabb szerszámokat. Az Add New Tool-ra kattintva a List részben megjelennek az alkalmazott szerszámok.
 • A Divide at részben lehet megadni, hogy a szerszámpályát hol darabolja fel az NX
  • Collision esetén ott lesz elválasztva a szerszámpálya, ahol a műveletben lévő szerszám befogója ütközik a munkadarabbal
   • Ebben az esetben egy minimális vágási hossz és átlapolási távolság megadására van lehetőség
  • Transfer esetén az ütközés előtti utolsó transzfer mozgásnál választja el a szerszámpályát az NX
 • A Non Cutting Moves-ban lehet a visszahúzás és a ráállás mozgását testreszabni ott, ahol szerszámváltás lesz
 • A Default Clearance részben a szerszámra vonatkozó biztonsági távolságokat lehet megadni
 • Az OK-ra kattintva az NX feldarabolja a szerszámpályát és létrehozza az új műveleteket a hosszabb szerszámokkal

Az új műveletet megnyitva, látjuk, hogy azt nem lehet testreszabni, csak a Divide by Holder parancsban elérhető beállítások módosíthatóak, illetve új szerszám választható ki. Ha az eredeti megmunkálási műveletet beállításait módosítjuk, akkor a szerszámpálya generálásánál figyelmeztető üzenetet kapunk. Az üzenet felhívja a figyelmünket arra, hogy a szerszámpálya valamilyen parancs által módosítva lett, és ha szeretnénk ez a módosított szerszámpálya felülírható. Az Overwrite Path választással az új beállításoknak megfelelő szerszámpálya fog legenerálódni, viszont a szerszámpálya feldarabolása megszűnik és ismét csak egy műveletünk lesz.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: