Robbantott ábra NX-ben

Az NX robbantott ábra nagyon hatékony módszer lehet a (szétszerelt) szerelvény ábrázolására. A robbantott nézet készítéséhez egy újonnan létrehozott rajz fájl (Drawing fájl) szükséges, ebben a fájlban fog elkészülni a robbantott modell, majd a rajz is. Ez a rajzi fájl tartalmazza az összeállított alkatrészt, innen indul a robbantott nézet készítésének bemutatása.

  • A kiinduló lépésben egy üres rajzi sablonlap látható, valamint az Assembly Navigator-ban megtalálható az összeállítás.

A Display Sheet parancs kikapcsolásával váltsunk nézetet! Ha a parancssorban nem látható, rákereshetünk.

  • Második lépésként itt, a modell nézetben kell létrehozni a kívánt robbantott nézetet, melyet később a rajzon is szerepeltetni szeretnénk. Ehhez az összeállításban a Part Navigator-ban hozzá kell adnunk egy Model View-t az Add View lehetőséget kiválasztva. A létrejött új nézetet most nevezzük Exploded (mint robbantott) nézetnek!
  • Az Explosions parancs használatos a robbantott nézet elkészítéséhez. Ha nem található meg az Assemblies fülön, rákereshetünk a parancsra.

Majd a New Explosion parancsra kattintva a következő menü fogad, ahol a Select Objects kiválasztásával az elmozgatandó alkatrészeket kell kiválasztanunk. Ez jelen esetben a két csavar.

A Move Objects kiválasztásával az előbb kijelölt alkatrészek a kívánt pozícióba mozgathatók el.

  • Az OK gombra kattintva visszatérhetünk az Explosions parancs menüjébe. Az elmozdulás nyomvonalát is megadhatjuk (ez szerepelni fog a rajzon is) a Create Traceline parancsra kattintva.

A Start és End pontok megadásával jelölhető ki a vonal. Ezzel elkészülve az OK gombra kattinthatunk.

  • A rajzi robbantott ábra létrehozásához először kapcsoljuk vissza a Display Sheet opciót, ezzel visszatérve a rajzi sablonlaphoz!

Ezután a Home fül Base View parancsát használjuk a rajz elkészítéséhez. Itt fontos, hogy a rajzi fájlt (Drawing/dwg) válasszuk ki, különben nem lesz elérhető a a létrehozott Exploded nézet.

A Model View fülön a létrehozott Exploded legyen kiválasztva!

Ezután az egeret a lapra áthúzva lerekhatjuk tetszőleges helyre a robbantott nézetet.

További részletekért

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: