Back Off Distance – Visszavágási távolság

Kis területek megmunkálása esetén gyakran szükség lehet a lehető legnagyobb szerszámmal való megmunkálásra, hogy a kívánt megmunkálási hatékonyságot érjük el a szerszám merevsége által. Ehhez nyújt segítséget a visszavágási távolság (back off distance) beállítása a “vezető felé” vetítési vektor alkalmazása során.

Az NX korábbi verzióiban csak az alapértelmezett, a szerszámátmérő 100 %-ának megfelelő visszavágási távolságot lehetett használni. Azonban az NX 10.0.3-as verziója óta ez a távolság szabadon megválasztható.

Egy három-, vagy többtengelyes görbékkel vezérelt kontúrozási (Streamline drive method) műveletben a vetítési vektort kell átállítani Toward Drive-ra, hogy a visszavágási távolságot (Back Off Distance) be tudjuk állítani. A helyes érték megválasztásával lehetőségünk lesz a lehető legnagyobb szerszámmal történő megmunkálásra zsebek és furatok esetén, anélkül hogy interferencia lépne fel.

Back Off Distance

 Az alábbi ábrákon jól látható, hogyan módosul a szerszámpálya a visszavágási távolság átállításával.

Az alábbi ábrákon jól látható, hogyan módosul a szerszámpálya a visszavágási távolság átállításával.
Az alábbi ábrákon jól látható, hogyan módosul a szerszámpálya a visszavágási távolság átállításával. 2

Egyes esetekben szükség lehet a visszavágási távolság növelésére, hogy az alapból rossz szerszámpályát korrigálni lehessen. Erre látható példa az alábbi ábrán, ahol a hibát az okozza, hogy a vezérgeometria túlságosan mélyen belenyúlik az alkatrészbe a nagyobb lekerekítési sugarú végnél. Jól látható, hogy a visszavágási távolság növelése már a kívánt szerszámpályát eredményezi.

NX back off distance

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑