NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX 3D-s PDF PMI

Az NX és a modell alapú dokumentációs adatcsomagok használata – 3D PDF

Amikor egy nagyobb cég – általában a megrendelő – elkezd alkalmazni egy újabb CAD-es technológiát, vagy csak egyszerűen más tervezőrendszert használ, mint a beszállítói, akkor előfordulhat, hogy a cégek közötti kommunikációban zavar adódik: megszűnhet a kompatibilitás, a beszállító nem tudja, vagy nem is akarja követni a megrendelő fejlesztéseit, a különbségek miatt nehézkes a technológiai dokumentáció átadása. A különbségek súrlódási pontok lehetnek és csökkenthetik a technológiai fejlesztések által nyújtott hatékonyságjavulást, akár mindkét partnernél.

Ezen problémák kiküszöbölésére az un. MBD (Model Based Definition / Modell Alapú Meghatározás) megoldások használhatók, melyek helyettesítik a 2D-s rajzokat egy 3D-s modellel és azon szereplő termék és gyártási kiegészítő információkkal, azaz PMI-kel (Product and Manifacturing Information). Ezen modell alapú meghatározások segítségével a cégek egyszerűsíthetik a fájlok kezelését, a rajzok előkészítésének idejét, automatizálásokat használhatnak az elkészítés során. A PMI-k használatával már foglalkoztunk részletesebben az alábbi cikkben.

Azonban nem mindig használható ez a megoldás, pl. egy STEP vagy JT fájl nem viszi át ezeket a PMI adatokat, így nem minden beszállító fogadta el ezeket a megoldásokat, mert a fájlok megnyitásához megfelelő CAD licensz kellett. Így felmerül a kérdés, hogy azok a beszállítók, akik nem képesek megnyitni a PMI-ket tartalmazó modelleket, hogyan férhetnek hozzá ezekhez az adatokhoz.

A Siemens NX olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek elősegítik, hogy egy vállalat új CAD technológiákat tudjon bevezetni. Miközben fenntartják az átmeneti időszak szempontjából kritikus kompatibilitási szintet a beszállítókkal. Egy példán keresztül bemutatjuk, hogyan alkalmazhatjuk a dokumentációs adatcsomagot az NX segítségével.

3D PDF

Az NX képes 3D-s PDF-fájlok létrehozására, melyek megtekinthetők az Adobe Acrobat legújabb ingyenes verziója segítségével. Ezek képesek PMI-objektumokat és egyéb információkat megjeleníteni, sőt akár más fájlokat is csatolhatunk hozzájuk. A dokumentációt és a fájlt az NX-en belül a PMI modul segítségével hozzuk létre, amely a gyártással és a termékkel kapcsolatos információk széles skáláját támogatja.

Ezekben a PDF fájlokban a felhasználó által kiválasztott összes PMI-objektumot és szükséges nézetet, metszetet megjeleníthetik. A fájlokat elküldhetik a gyártóknak, akik ezt követően elforgathatják és megnézhetik a PMI-objektumokat a 3D-s rész geometriájának összefüggésében. Mindezt anélkül, hogy extra időt fordítanának arra, hogy 2D-es rajzot hozzanak létre, valamilyen más importált geometriából, amely nem tudja használni a PMI-t.

Megnyitva a CAD modell-t a PMI modul eszköztárának felhasználásával feltesszük a szükséges információkat a 3D-s modellre.

3D PDF

A PMI adatokat különböző nézeteken hozhatjuk létre. Akár metszetek, szelvények is létrehozhatók, furatok és geometriai tűrések információit is megjeleníthetők.

PMI

Annak érdekében, hogy ezt a PMI-t az beszállító is meg tudja nyitni – akinek nincs kifejezetten a PMI-t támogató CAD programja – , egyszerűen a PMI eszköztárból a „Publish” gombbal közzé tehetjük a dokumentumot. El kell dönteni, hogy milyen méretű / tájolású rajzot szeretne a 3D-s PDF-ből, mely nézeteket szeretné exportálni. a 2D rajzhoz hasonlóan itt is megadhatjuk a „szövegmező” elemeit és bármilyen egyéb fájlt is csatolhatunk hozzá, legyen az egy fénykép vagy egyéb leírás a termékről.

3D-s PDF PMI
3D-s PDF PMI 1
3D-s PDF PMI 2

A dokumentum megnyitásakor az Adobe Acrobat Reader alkalmazásban, engedélyezni kell a 3D-s tartalmat.

Az összes kiválasztott nézet hivatkozásként lesz elérhető a 3D-s modell alatt. Az egyik nézet nevére kattintva a modell automatikusan elfordul ahhoz a nézethez és tájoláshoz. Illetve az abban a nézetben felvett PMI információk is megjelennek. A felhasználó forgathatja és nagyíthatja a 3D modell.

3D-s PDF  NX

Javasolt alkalmazási stratégia:

Bár lehetőség van egy szabványos PDF-fájl automatikus exportálására egy JT-fájllal együtt – amely egy semleges CAD formátum – a 3D-s PDF funkcionalitása annyira hasznos a PMI-adatok automatikus megjelenítésében, hogy javasoljuk az alábbi munkamenet alkalmazását.

  1. Exportálja az alkatrészt valamilyen semleges CAD formátumba: Parasolid, STEP, JT stb. Jelenleg a legtöbb semleges formátum NEM támogatja a PMI-adatok tárolását és megjelenítését.
  2. Tegye közzé a PMI funkciók segítségével a 3D PDF műszaki adatcsomagot, és csatolja az előzőleg exportált alkatrészfájlt mellékletként.
  3. Küldje el ezt a 3D-s PDF-t a beszállítójának, partnerének, amely tartalmazza az összes PMI-t, a 3D-s PDF-t, amely megtekinthető a számítógépeken CAD nélkül, és egy CAD alkatrész fájlt is, amely szükség esetén a beszállító által is megnyitható, mérhető bármely ismert CAD programmal rendelkező számítógépen.

Ezzel a megoldással továbbíthatja a PMI-adatokat a beszállítóknak jelentős szerkesztési munka nélkül és képes lesz semleges CAD-formátumot is biztosítani. Ezeket egyetlen fájlban megőrizni és kiküszöbölni a kompatibilitási problémákat.

3D-s PDF PMI Alkalmazási stratéfiák

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.