NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX Szerszámpálya generálás

Szerszámpálya generálás (Smart Regeneration/Force Regenerate)

Az NX CAM környezetében való munkavégzés során rengeteg időt spórolhatunk, ha egy kis időt szánunk a szerszámpálya generálás beállítások áttekintésére. Az itt bemutatott két funkció helyes alkalmazásával a szerszámpályák létrehozásának az idejét tudjuk adott esetben lecsökkenteni.

Ezeket a funkciókat a File\Utilities\Customer Defaults\Manufacturing\Operation\Tool Path fülön tudjuk be-, illetve kikapcsolni. Ha ezeket csak az adott NX munkamenetben szeretnénk alkalmazni akkor a File\Preferences\Manufacturing\Operation fülön találjuk.

Szerszámpálya generálás

Do Smart Regeneration when Possible

Ennek a funkciónak a bekapcsolásával lehetőség nyílik arra, hogy ha egy műveleten belül csak a nem forgácsolási mozgásokhoz tartozó szerszámpályákat módosítjuk, akkor csak ezeket a pályákat generáljuk újra és ne az egész szerszámpályát. Így a ráállás, visszahúzás és a transzfer mozgások bonyolult szerszámpályák esetén is gyorsan változtathatók.

Amennyiben bármilyen olyan paramétert módosítunk a műveletben, ami a nem forgácsolási mozgásokhoz tartozik, akkor a teljes szerszámpályát újra fogja generálni az NX.

Amennyiben az NX bezárása után, később is szeretnénk az adott műveletre alkalmazni a Smart Regeneration-t, akkor az ehhez szükséges információkat el kell mentenünk a megmunkálási part file-al együtt. Ehhez a File\Utilities\Customer Defaults\Manufacturing\Operation\Tool Path fülön kell a Save Smart Regeneration Data funkciót bekapcsolni. A Smart Regeneration-höz tartozó adatok elmentése azonban megnöveli a file méretét attól függően. Hogy az adott megmunkálásban mennyi ráállás, visszahúzás és transzfer mozgás van. Amennyiben ezeket az adatok nem mentjük el, akkor a módosított művelethez tartozó összes szerszámpálya újra fog generálódni az NX egy későbbi indítása után. Akkor is ha csak a nem forgácsolási mozgásokat módosítjuk.

Force Regenerate

Ennek a funkciónak a be-, illetve kikapcsolásával több szerszámpálya egyszerre történő újragenerálását tudjuk befolyásolni. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor szerszámpálya generálás során az NX az összes kiválasztott művelethez tartozó szerszámpályát újra fogja generálni függetlenül a művelet állapotától. Illetve hogy az az NX melyik verziójában készült el.

Ha ezt a funkciót kikapcsoljuk, és ha az adott művelethez az NX általunk használt verziójában lett elkészítve a szerszámpálya, akkor az NX csak akkor fogja ezt a szerszámpályát újragenerálni, ha a művelet „újragenerálás” állapotban van. Tehát az Operation Navigatorban a művelet előtt egy piros, áthúzott kör látható.

Szerszámpálya generálás  1

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.