Káosztól a kontrollig: komplex modellek megszelídítése

Február 28-án 10:00 órától tartjuk a következő ingyenes, online webinárunkat, melyben egy újabb, a mérnökök számára mindennapos – ám szűk keresztmetszetnek számító – tervezési eljárást vizsgálunk meg. Az előadásunk központi témája a komplex modellek kezelése és az ezekhez kapcsolódó megoldások bemutatása lesz.

Önnel is megesett már, hogy összeomlott a szoftvere egy nagy összeállítási modell betöltésekor? Vagy, hogy az alkatrészmodellek nem kapcsolódtak az ERP-vel? Előfordult-e már Önnel, hogy nem tudott lefuttatni bizonyos vizsgálatokat a komplex termékeken, mint például tömegszámítás, vagy ütközésvizsgálat?

Mindannyian görnyedtünk már a számítógépünk felett ezekkel a problémákkal, ezért is fontos, hogy szót ejtsünk az összeállítási fájlok optimális betöltéséről és számtalan további érdekességről melyek kapcsolódnak a folyamatokhoz. CAD rendszertől függetlenül hasznos információkat fogunk megosztani gyakorlati példákon átvezetve.

A graphIT Kft. 25 éve része a hazai CAD/CAM/PLM piacnak és meghatározó szereplőjévé vált a sokrétű autó- és járműipar, fogyasztási cikkek, gépgyártás, logisztika, szerszámtervezés-gyártás, illetve olaj- és gázipar területeinek. A graphIT összetett mérnöki tapasztalattal, valamint Siemens PLM szoftvermegoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a mindennapi együttműködést.

Minden harmadik mérnöknek voltak már problémái komplex termékek összeállítási modelljével:

A Siemens PLM Software által végzett „Dealing with design challanges” kutatás* során 800 mérnököt kérdeztek meg a projektjeikről, kihívásaikról. Válaszuk alapján minden harmadik mérnök számára a legnagyobb tervezői kihívás a nagy összeállítások során felmerülő problémák kezelése

*Forrás: Siemens PLM Software, CAD challenges and industry trends survey

Kihívások a komplex termékek kezelésében

A CAD szoftverek, és a hardverek teljesítménye véges. Ezeket a határokat feszegeti általában az nagy méretű modellek eszközkapacitása. Milyen egyéb kihívásokkal szembesülnek még a mérnökök?

  • Nagy összeállítások kezelése: A legtöbb CAD szoftver képes az összeállítások kezelésére, azonban sok esetben kihívást jelent a modellek átláthatósága és a navigáció.
  • Teljesítmény: Ahogy az összeállítások egyre összetettebbé válnak, a szoftverek teljesítménye általában lassul, ami nehézzé teszi a változtatásokat és a szimulációk futtatását.
  • Összeállítási modellek vizsgálata: Legyen szó akárcsak egy ütközésvizsgálatokról, tömegszámításról, vagy bármilyen szimulációról, a vizsgálatok lefuttatása a szoftverkapacitáson kívül igen magas szaktudást is igényel.
  • Kényszerek: Az összeállítás kényszereinek helyes meghatározása és az összes alkatrész mozgásának biztosítása nehéz lehet, különösen az összetett és a nagyméretű összeállítások esetén.
  • Dokumentáció: BOM, méretek, tűrések-illesztések, gyártás-technológiai utasítások elkészítése tipikusan sok időt felemésztő folyamatok abban az esetben, ha nem hatékony eljárásokat használunk.
  • Alkatrészek frissítése: Az egyes alkatrészek frissítése időigényes lehet, akár az összeállítás újra kényszerezését is igényelhe ti.
  • Alkatrészfájlok menedzselése: Megfelelő fájlmenedzsment nélkül megtalálni, és kezelni könyvtárainkban hatékonyan az összeállításaink alkatrészfájljait kihívás.
  • Importálás és exportálás: Az összeállítás modellek importálása vagy exportálása más formátumokba sokszor időigényessé, vagy lehetetlenné válhat.
  • Együttműködés során felmerülő problémák: Sokszor szembesülnek a mérnökök azzal, hogy nem értesülnek egy alkatrészfájl módosulásáról, így nem tudja lekövetni a változásokat, melyet valamely kollegája eszközölt. Sőt, ha az összeállítás nem frissül magától, a teljes termék kivitelezése kaotikussá válhat.

Hatékonyságnövelés

A komplex modellek hatékony kezelése nem csak a terméktervezési időt redukálja, hanem a teljes termékfejlesztési cikluson kifejti kedvező hatását. A gyors dokumentációkészítéssel könnyebbé válik a vállalaton belüli kommunikáció, az összeállítási vizsgálatokkal pedig jobb termékeket állíthatunk elő. CAD szoftverünket kiegészítve egy PDM rendszerrel pedig maximalizálhatjuk fájljaink elérését. Sőt, a partnerrekkel és beszállítókkal is könnyebbé válhat a termékinformációk megosztása. Ezekre, illetve számtalan egyéb problémákra is eszközöket fogunk kínálni webinárunkon.

Ismerje meg a megfelelő rendszer és a komplex modellek hatékony kezelésének előnyeit, illetve, hogy hogyan alkalmazzuk azt a mindennapok során! Regisztráljon webinárunkra, ahol mindez kiderül!

A webinár időpontja:

2023.02.28. Kedd, 10:00 – 11:00

Kattintson ide és regisztráljon!


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑