NPT menetmarás NX -ben

Az NPT (National Pipe Thread) elsősorban az USA-ban használatos, 60°-os szögű kúpos menet. Mint a legtöbb menetfajtának, ennek a típusú menetnek a megmunkálása is egyszerűen elkészíthető NX -ben a menetmaró ciklussal. Legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha rendelkezésünkre áll az NX -ben lemodellezett menet, de akkor is el tudjuk készíteni a szerszámpályát, ha modellünk nem tartalmazza az NPT menet alaksajátosságot.

NPT példa

A következőben egy olyan példát nézünk meg, amikor rendelkezésünkre áll az NX-ben lemodellezett menet.

  • Először hozzuk létre a menetmaró szerszámot, aminél be tudjuk állítani az NPT menettípust és a kívánt menetemelkedést.
  • Hozzuk létre a menetmaró műveletet (Thread Milling), majd határozzuk meg a megmunkálandó alaksajátosságot.
  • Amennyiben az alaksajátosságnál és a szerszámnál a menet típusa és a menetemelkedés megegyezik nincs más dolgunk, mint kiválasztani a megmunkálandó furatot.
  • Ha nincs lemodellezve a menet NX-ben, akkor a Form and Pitch beállítást kell módosítanunk From Table-re és ezután be tudjuk állítani, hogy mekkora és milyen típusú menetet szeretnénk marni.
  • A szerszámpálya generálása előtt adott esetben még az ütközésvizsgálatot kapcsoljuk ki a Collision Check fülön.
  • Amennyiben folyamatos vágási pályát szeretnénk generálni, a Strategy fülön kell a Continuous Cut beállítást bekapcsolnunk.

A menetmaró megmunkálás előnye, hogy sugárkorrekcióval is (CutCom fül beállításai) generálható a pálya. A szerszámpálya körív/spirál szegmensekből, ezért nagy valószínűséggel a sugárkorrekciót a vezérlés is ki tudja számolni. Az NC kódban a 4 tizedesjegy helyiérték szükséges lehet a koordináták, kör középpontok megadásakor.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑