NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

ordinate

Koordinátaméretek NX -ben

Bázisméretháló esetén a nagy helyet foglaló hagyományos méretekkel való ábrázolás helyett NX -ben is alkalmazhatók a koordinátaméretek. Ezt a mérethálót régebben “bázisból kiinduló halmozott méretmegadásnak” is hívták, de manapság a koordinátaméret (Ordinate) elnevezés a használatos a CAD-es világban.

NX Ordinate parancs

Az NX rajzmoduljának Ordinate méretparancsa két opcióval szolgál: Single és Multiple. Mindkét lehetőség elején meg kell adni egy origót, opcionálisan módosíthatjuk a bázistengelyt, azaz az alapméretelhelyezési irányt. Később az origó-t jelölhetjük szövegesen, vagy egy szimbólummal is, vagy meghagyjuk az alapértelmezett “0” kezdőértéket.

Single

A Single méretláncnál “ahova kattintok” oda kerül a következő méret. Ha nem csak a bázis irányú értéket akarjuk lerakni, be kell kapcsolni az “Activate Perpendicular” pipát. Az első méretpár manuális elhelyezése után az Origin csoportban aktiválódik a “Place Automatically” pipa. Ezt bekapcsolva a többi méret az első pozíciójába kerül elhelyezésre. A mérethálóban lévő méretek pozíciója később módosítható, a vázlatkészítő modulhoz hasonlóan a bal ALT lenyomása közben szabad pozícióban helyezhető el.

Multiple

Multiple esetén lehetőség van pl.: furatok középpontjának ablakos kijelölésére, vagy csak egy bizonyos feltételnek megfelelő furatok kijelölésére. Itt a méretek pozícióját a “Margin” alatt meg kell adnunk.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.