A Hyundai KIA Motors nagy autóipari piaci szereplő is a Siemens-et válaszotta NX / TC

A Siemens ismét nagy győzelmet aratott: a Hyundai KIA Motors autóipari szereplő lecseréli a CATIA-t és a Windchill-t a Siemens NX és Teamcenter megoldásaira.

Az erőviszonyok kezdenek jelentősen elmozdulni a CAD és a PLM terén a főbb autóipari OEM-ek körében. A múlt hónapban a teherautó-, busz- és építőipari gépeket gyártó Volvo Group arról számolt be, hogy a CATIA V5 fokozatos kivonása mellett és egy másik platformra való átállás mellett döntöttek.

A legújabb bejelentés szerint a világ ötödik legnagyobb autóipari csoportja, a dél-koreai Hyundai KIA Motors (HKMC) a Siemens Digital Industries Software PLM-portfóliójából, az Xceleratorból választott megoldást: CATIA-ról a Siemens NX-re váltanak , Windchillről pedig Teamcenterre. Ezenkívül a Hyundai KIA a PTC Creo CAD-megoldását használta a hajtáslánc-tervezésben, amelyet szintén a Siemens NX vált fel.

Mennyire nagy ez a beruházás? Számítások szerint ez az ügylet összesen 3000-4000 CAD és 10000 Teamcenter licenszet tartalmazhat. A beruházás összesen a 30-40 millió dollárt is elérheti.

Mozgásban lévő piac

A CAD-rendszer cserék ritkaságszámba mennek az autóipari felhasználók körében. Az idő múlásával a piac meglehetősen statikussá vált, az OEM-ek általában a három fő megoldás valamelyikét használják: CATIA a Dassault Systèmestől, NX a Siemens Digital Industries Software-től vagy Creo a PTC-től.
Ennek egyik érdekes hatása, hogy a fejlesztők nem csak nézik a CAD- és PLM-megoldások következő generációját, hanem elkezdtek cselekedni is, ennek eredményének tekinthető a Hyundai KIA csoport befektetése.

A Daimler-Mercedes az NX CAD-re fogad

Méretét tekintve a CATIA volt a legelterjedtebb CAD szoftver az autóiparban. Az elmúlt években azonban ez a tendencia elkezdett megfordulni azzal, hogy a Daimler-Mercedes csoport 2015-ben a CATIA V5-ről a Siemens NX -re váltott. Ez meglepte a gépjárműipart akkoriban: több mint 7000 CATIA-felhasználóváltott Siemens NX -re. Az új platformra való átállás rekord idő alatt: 16 hónap alatt megtörtént.

További jelentős változások közé tartozik a Fiat-Chrysler átállása Siemens NX-re. Ebben az esetben is CATIA V5-ről az NX CAD-re való átállásról volt szó, a licencek száma ezúttal meghaladta az 1000-et.

CAD és PLM/cPDm a Hyundai KIA Motorsnál

A CATIA az elsők között volt a piacra került 3D rendszerek között és ez volt az a megoldás, amellyel sok autóipari vállalat sokáig dolgozott, ami azt jelentette, hogy ezen cégek nagy mértékben függtek a Dassault Systèmes-től, hiszen több autóipari vállalat gyakran már évtizedek óta dolgozott ebben a rendszerben.

A Hyundai KIA Motors részéről a CATIA-t közel 40 éve használják, a Creo és Windchill indítása később történt. A Siemens megoldásaira való átállás azt is jelenti, hogy a PTC elveszít egy jelentős felhasználót CAD oldalon, ahol a Hyundai KIA a PTC Creo-ját használta hajtáslánc tervezésére.

Ez egy nagy győzelem a Siemens számára, amely a Hyundai KIA-nál korábban elsősorban a Simcenter STAR-CCM+ szimulációs és elemző eszközön keresztül volt csak jelen.

Nemrégiben más autóipari szereplő (Ford) is Siemens NX terméket vezetett be a gyártás optimalizálásra melyről itt írtunk.

Forrás: https://www.engineering.com/story/siemens-wins-big-hyundai-kia-motors-swaps-out-catia-and-windchill-in-favor-of-siemens-xcelerator

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑