NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Robbantott ábra

Robbantott ábra – Explosions az NX-ben

Az NX 1953-ban az Explosions paranccsal hozhatók létre robbantott ábra, amelyekben a kiválasztott alkatrészeket vagy részösszeállításokat vizuálisan szétválasztják. A robbantás lehetővé teszi az alkatrészek vizuális mozgatását anélkül, hogy megváltoztatná az alkatrészek tényleges helyzetét a összeállításban. Minden robbantásnál egyedileg meghatározható, hogy mely alkatrészeket kerüljenek elmozgatásra és hová. Megmutatható vagy elrejthető egy robbantás egy vagy több modellnézetben. Átnevezhető a robbantott nézet, jobb egérgombbal rákattintva az Explosions ablakban, és kiválasztva a Rename Explosion parancsot.

Explosion létrehozása:

Új robbantás létrehozásához használja a New Explosion opciót. Megj: a NX nem változtatja meg a robbantást megjelenítő modellnézet nevét. Ha egy modellnézetben már van robbantás létrehozva, akkor az a Copy to New Explosion opcióval kiindulópontként használható egy új robbantás létrehozásához. Ez akkor hasznos, ha robbantások sorozatát akarja létrehozni.

Mozgó alkatrészek robbantásban:

Robbantás létrehozása után az Edit Explosion opcióval manuálisan vagy automatikusan létrehozható a robbantott ábra az Explosion Type beállításával. Az automatikusan robbantott ábrák nem eredményeznek tökéletes robbantást minden alkalommal. Az Edit Explosion opcióval tovább finomítható az automatikusan robbantott alkatrészek helyzete.

Robbantások elrejtése vagy megjelenítése a nézetekben:

Az alábbi lehetőségekkel módosíthatók a robbantások láthatósága a modell nézeteiben:
Hide Explosion in Visible View: egy vagy több kiválasztott robbantást elrejt minden nézetben. 
Show Explosion in Work View: megjeleníti a kiválasztott robbantást a munkanézetben.
Ha a munkanézet nem jelenít meg robbantást, kattintson duplán egy Explosion-re a robbantások táblázatban, hogy a munkanézetben megjelenjen. A munkanézet megváltoztatható, amíg az Explosions ablak meg van nyitva. Ehhez kattintson jobb gombbal a Modell Views-ra a Part-navigátorban, és válassza a Make Work View lehetőséget.

Nyomvonalak létrehozása:

A Create Traceline  opcióval létrehozhat egy nyomvonalat, amely azt az utat mutatja meg, amelyet egy felrobbantott alkatrész követhet az összeszerelés vagy szétszerelés során. A nyomvonal csak abban a robbantásban jeleníthető meg, amelyben létrejött. A robbantott ábrák és azok nyomvonala a rajzokra importálhatók.

Robbantások törlése:

A Delete Explosion opcióval törölhető egy vagy több kiválasztott robbantás. A robbantást nem lehet törölni, ha egy nem látható modellnézetben látható.

Robbantott ábra lehetőségeit az NX -ben az alábbi videó mutatja be:

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.