NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Megjelent az NX új folyamatos frissítésű verziója az NX 1980

Megjelent a Siemens legújabb NX 1980 – as verziója, mely az eddigiekhez hasonlóan számos újdonsággal rukkolt elő. Folytatódik az előző két főverzióban (NX1926 és NX1953) már elkezdett témakörök továbbfejlesztése és számos a felhasználói igény, kérés is bekerült az új NX1980-as kiadásba a vadonatúj modulok mellett.

Milyen újdonságok jelentek meg az új verzióban?

Az NX architektúrát érintő újdonságok egyike a továbbfejlesztett mesterséges intelligencia és a gépi tanulás megjelenése több parancsban és funkciókban:

 • Intelligens kijelölés: az általunk kijelölt geometria alapján NX előjelzi az alkatrészen található hasonló geometriákat. Ezzel sokkal gyorsabban tudunk pl.: élletöréseket elhelyezni a modellen.
  • Show/Hide Similar: a mesterséges intelligencia segítségével gyorsul a hasonló alkatrészek elrejtésének és megmutatásának lehetősége bonyolult összeállítások esetén pl: több száz kötőelem egy kattintással elrejthető.
  • Hangvezérlés: nem kell keresgélni a parancsokat, csak megmondjuk melyiket akarjuk elindítani és az NX végrehajtja
NX 1980 model

A modellezés területén számos újdonságot találunk, ezek közül érdemes kiemelni a következőket:

 • Felhasználói igény szerint a régi vázlatkészítő kiegészült új funkciókkal, használata tovább gyorsul az optimalizált megoldónak köszönhetően
  • A Countur Rib paranccsal előre definiált görbék segítségével már felületekre is tudunk borda keresztmetszetű geometriát létrehozni egy lépésben, legyen az alakos vagy síkfelület.
  • A szabad felületek és görbék számítási megközelítését optimalizálták, így sokkal pontosabb és simább geometriát kapunk végeredményként
  • Új Assemble parancs tovább gyorsítja összeállítás környezetben az alkatrészekkel kapcsolatos munkánkat.
  • A hasonló geometriák intelligens felismerése és kijelölése a szinkronmodellezési parancsok közé is bekerült, ezzel gyorsítva pl.: az importált modelleken végzendő előkészítő, módosító feladatokat.
  • Az eddig nem elérhető modellezési parancsok is használhatók mostantól a konvergens modellezés során – pl: Mirror Geometry – ezzel teljeskörűvé vált az analitikus és konvergens modellek vegyes használata.
  • A rajzkörnyezet és a PMI új szövegbeviteli megoldást kap, mely segítségével egyszerűbben tudunk feliratokat hozzáadni a 2D-s, vagy a 3D-s információinkhoz.
  • Az előző főverzióban megjelent MBD, azaz modell alapú meghatározás lehetőségei tovább bővültek, segítve ezzel a hagyományos 2D-s rajzokról a 3D-s papírmentes dokumentáció kezelésre való áttérését.
NX1980 modellezés 2

A megmunkálással kapcsolatban a következő területekre érdemes figyelni:


Új 4 tengelyes nagyoló művelet

Ezzel az új művelettel gyorsan és egyszerűen tudjuk a hengeres, illetve kúpos alkatrészeket lenagyolni.

NX 1980 CAM 1

Új többtengelyes sorjázó művelet

Ezt a műveletet használva könnyen hozhat létre többtengelyes szerszámpályákat a munkadarab éleinek sorjázására, illetve letörések megmunkálására. A művelet 3; 3+2; 4; 4+1 és szimultán 5 tengelyes szerszámpályák létrehozását is támogatja.

NX 1980 CAM 2

Prime Turning támogatás

A Sandvik Coromant CoroTurn Prime lapkák és a PrimeTurning technológia is elérhető a legújabb NX verzióban. A nagyoláshoz, simításhoz és profilozáshoz használható Coroturn Prime A típusú lapkák és a kifejezetten nagyoló megmunkálásokhoz tervezett CoroTurn Prime B típusú lapkák saját sablont kaptak az NX 1980-as verziójában.

NX 1980 CAM 3

Egyszerűbb szerszámbefogó készítés

A legújabb NX már automatikusan ki tudja olvasni a szükséges paramétereket a 3D-s szerszámbefogó modellből. Ennek használatával hatékonyabban tudjuk létrehozni a szerszámbefogó parametrikus modelljét, hiszen nem kell megmérnünk a modellt, illetve manuális beírnunk a paramétereket.

NX 1980 CAM 4

A fentieken kívül sok más CAM-es újítást is tartalmaz az NX legújabb 1980-as verziója, mint például tűrésosztályok használatát szerszámoknál, illetve a Guiding Curves műveletek hatékonyságnövelő fejlesztéseit.

Új NX modul

Az új NX modulok közül megemlítendő az NX Coating, melynek segítségével a termékek bevonatolása, festése végezhető el. A bevonat mind a termék tömegszámításkor, mind a rajzi megjelenítéskor külön tulajdonságként van jelen.

NX 1980 Coating

A továbbfejlesztett NX Render valósághű megjelenítőhöz csatlakozik az új NX Extended Reality modul, tovább bővítve a digitális megjelenítési lehetőségeket.

NX 1980 verzió

NX 1980 Webinár

A következő webinárunkban az NX 1980-as verzióját mutatjuk be részleteiben. Regisztráljon a webinárra és tájékozódjon az elsők közt!

2021. július 07-én, Szerdán, 10:00 órakor

A webinár ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges: Regisztráció

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.