Letörések és lekerekítések egyszerűen esztergán – Post Configurator (RND és CHR programozása)

A Sinumerik vezérléssel rendelkező esztergagépek egy hasznos funkciója, hogy a kontúrsarkokat az aktív munkasíkban lehet lekerekítésként és letörésként is kivitelezni. Ehhez az adott NC mondatban csupán az RND, illetve CHR utasításokat kell meghívnunk a kívánt mérettel. Nagy előnye ezeknek az utasításoknak, hogy ha korrigálni szeretnénk a letörések, lekerekítések méreteit, vagy a kontúrok pozícióját, akkor egyszerűen átírjuk az RND-t, vagy CHR-t követő értékeket. Az utasítások használata nélkül a végpontok pozícióját kellene módosítanunk, amelyek kiszámítása és módosítása jelentős időt vehet igénybe.

RND és CHR programozása 1

Az NX-ben elérhető esztergákhoz használható Sinumerik OOTB posztprocesszorok ezeket az utasításokat sajnos alapból nem képesek előállítani. A Post Configurator használatával viszont könnyen ki tudjuk egészíteni az OOTB posztprocesszorokat és testre tudjuk szabni azokat.

A graphIT Kft. egy ügyfele számára el is készítette ezt a kiegészítést a Post Configurator segítségével. Ehhez csupán némi programozási ismeretre és alap matematikai tudásra volt szükség.

A következő videóban bemutatásra kerül a testreszabott posztprocesszor által generált NC kód szimulációja (Letörések és lekerekítések bővítésével)

Ilyen és hasonló tippeket trükköket mutatunk be Március 31-én 10 órakor az Ipari megoldások webinársorozat következő CAM területtel foglalkozó részében.

A webinárok ingyenesek, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció Itt!

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑