Végállapotok megjelenítése rajzokon – Végállások

Ha egy összeállításban olyan alkatrészek vannak, melyek egymáshoz képest működésük során el tudnak mozdulni, szükséges lehet a különböző üzemállapotok (végállások) megjelenítése az összeállítási rajzon.

Példánkban egy szelep nyitott és zárt állapotát jelenítjük meg.

Első lépésben meg kell határozni a két állapot pozícióját az összeállításunkban. A szelep és a hozzá kapcsolódó alkatrészek beépítésekor a kényszerek úgy lettek meghatározva, hogy csak a tengely körül tudnak elfordulni – ahogy az a terméktől üzemszerűen elvárható.

Előkészületek összeállítás nézetben

 • Szögkényszer beillesztése a kar és a ház közé. Ezzel a kényszerrel kerülnek a végállások meghatározásra.
Végállapotok megjelenítése rajzon
 • Az Assembly eszköztárban az „Arrangements” parancs segítségével hozhatunk létre köztes állapotokat. Az „Arrangement1” az alapértelmezett állapot – zöld pipa jelzi az aktuálisan élő állapotot. Hozzunk létre egy „nyitva” és „zarva” állapotot, majd dupla kattintással a „nyitva” állapotot jelöljük ki.
Végállapotok megjelenítése rajzo 2
 • A szögkényszert szerkesztve „kinyitom” a szelepet, azaz azértékét az ennek megfelelő állapot értékére írom át. Ez most a 0 fok.
Végállapotok megjelenítése rajzo 3
 • Ez után az Assembly Navigátorban a szög kényszeren MB3→ Arrangement Specific bekapcsolva. Ezzel az élő állapothoz („nyitva”) rögzítjük a beállított értéket (0 fok). A kényszer előtti ikon is megváltozik jelezve az állapot hozzárendelését.
Végállapotok megjelenítése rajzo 4
 • Az „Arrangements” parancsba visszalépve, a következő állapotot („zarva”) tegyük élővé. A szögkényszert szerkesztve, most a zárt állapothoz tartozó 90 fok legyen az érték. Ismét pipa a MB3→Arrangement Specific elé.
Végállapotok megjelenítése rajzo 5
Végállapotok megjelenítése rajzo 6
 • Ha most váltogatunk az Arrangement parancs ablakában a két állapot közt, akkor a modellen is látni kell a változást, ezzel leellenőrizve, hogy mindent jól állítottunk be.

Állapotok megjelenítése a rajzon 1. : rajznézetek egymás felett

 1. Két egyforma alapnézetet készítünk. Az egyikben a nyitott a másikban a zárt állapotot választjuk ki az alapnézet dialógusablak „Arrangement” csoportjában.
Végállapotok megjelenítése rajzo 7
 • Szerkesszük meg az egyik állapot nézetbeállításában a látható élek vonaltípusát.
Végállapotok megjelenítése rajzo 8
 • A módosított nézeten MB3 → View Alignment. A dialógus ablakban az Overlay metódust választva a „nyitott” nézetet ráhúzzuk a „zárt” nézetre. Ehhez „zárt” nézeten a „Model Point” segítségével adjunk meg egy pontot.
Végállapotok megjelenítése rajzo 9
 • Ezzel a két nézet egymásra kerül, asszociatív marad és a két (vagy akár több) állapot látható.

Végállapotok megjelenítése rajzo 10

A probléma ezzel a módszerrel, hogy a rajzon felesleges rajzelemek is maradhatnak, melyek „kozmetikázása” sok időd vesz igénybe és modellváltozás esetén figyelni kell az újonnan megjelenő elemekre is.  Több állapot megjelenítéséhez viszont ez egy gyors megjelenítési eszköz.

Állapotok, végállások megjelenítése a rajzon 2.: Extra összeállítás használatával

Ez megoldás egy kicsit több előkészítést kíván, de szebb, logikusabb és könnyebben módosítható, mint az első. Alapvetően csak két végállapot bemutatására szolgál, cserébe az előzőleg említett kozmetikázásra nincs szükség.

 1. Első lépésként egy külön összeállítást hozunk létre. Ennek egyetlen szerepe az lesz, hogy a két állapotot a 3D-s környezetben be tudjuk állítani.
 2. Illesszük be az eredeti szelep összeállítást kétszer, így kapunk két egyforma alösszeállítást. Az egyik alösszeállításon MB3 → Arrangements és válasszuk ki zárt, a másik alösszeállításon a nyitott állapotot.
Végállapotok megjelenítése rajzo 11
Végállapotok megjelenítése rajzo 12
Végállapotok megjelenítése rajzo 13
 • Bekapcsoljuk a Secondary Geometry opciót, majd a Secondary Geometry in View parancs segítségével kiválasztjuk azokat a part-okat, melyek az állapothoz tartoznak. Ezt legegyszerűbb az Assembly  Navigátorban az adott összeállításon MB3 → Select Assembly-vel kijelölni
Végállapotok megjelenítése rajzo 14
Végállapotok megjelenítése rajzo 15
 • A nézet kozmetikázását a Secondary Geometry opcióival könnyen el tudjuk elvégezni: példánkon a „minden takar mindent” beállítást használtuk.
Végállapotok megjelenítése rajzo 16

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑