Secondary Geometry – másodlagos geometriák megjelenítése a rajzokon

Egy nagyobb összeállítás esetén szükségünk lehet arra, hogy egy-egy alkatrészt a pontos beszerelési helyén és pozíciójában mutassuk meg a rajzon. Ezt megtehetjük úgy, hogy bekapcsoljuk a nem látható élek megjelenítését, de az igazi megoldás az úgynevezett másodlagos geometriák használata.

A példánkban szereplő gépjármű futómű összeállítás tartalmaz két csapágyat, melyek a kerékagyba vannak szerelve. Ezek pozícióját akarjuk a rajzon megjeleníteni a környezetével együtt.

Secondary Geometry
Secondary Geometry 2

Az összeállításról készült rajz alapértelmezésben így jelenik meg, ha a nem látható élek ki vannak kapcsolva, illetve ha be vannak kapcsolva:

Secondary Geometry 3

Első lépésben a rajz adott nézetén be kell kapcsolni a „Secondary Geometry” megjelenítési lehetőséget. A nézethatáron (vagy a part navigátorban a nézet bejegyzésen) MB3 → Settings. Itt a Common → Secondary Geometry alatt pipáljuk be az opciót, majd OK és lépjünk ki egyelőre ebből az ablakból.

Secondary Geometry 4

A „Drafting” modul Home fülén a View szakasz alatt indítsuk el a „Secondary Geometry in View” parancsot.

Secondary Geometry 5

A dialógusablakban előszőr adjuk meg, hogy melyik nézeten akarjuk a másodlagos geometriát megjeleníteni.

A Components csoport alatt találunk egy listát, mely a kiválasztott rádiógombnak megfelelően vagy az elsődleges (Primary) vagy másodlagos (Secondary) geometriák megjelenítését állíthatjuk. Jelenleg utóbbi lista üres:

Secondary Geometry 6

Gyakorlati példa

A példában a két csapágy lesz az elsődleges és az összes többi a másodlagos geometria, így a Primary listából töröljük ki a felesleges alkatrészeket. A listából kitörölt alkatrészek automatikusan a Secondary komponensek közé kerülnek:

Secondary Geometry 7

A kijelöléseknek megfelelően megváltozik a rajznézet. A két elsődleges nézetű csapágyon kívül, minden alkatrész körvonala alapértelmezetten kétpont-vonal lett. Az összes alkatrész látható éle a rajzon van, emiatt egy kis kozmetikára van még szükségünk.

Secondary Geometry 8

Ezen finomíthatunk még, ha a nézet beállításait ismét szerkesztjük a Common → Secondary Geometry alatt.

Secondary Geometry 9

A bekeretezett két opciót bekapcsolva tudjuk:

-az elsődleges geometriával eltakarni a másodlagos geometriát,

-a másodlagossal az elsődlegest.

Ha jól választjuk ki ezeket a beállításokat, illetve a megjelenő opcióknál beállítjuk a vonalvastagságokat és stílust, akkor egy jól látható és elkülöníthető megjelenítést tudunk létrehozni.

Secondary Geometry 10

Szükség esetén a Common → Hidden Lines alatt a nem látható éleket „invisible”-re állítva az elsődleges geometria jobban megjeleníthető.

Egy extra kiemelt nézet hozzáadásával közelebbről is bemutathatjuk a két alkatrész pozícióját.

Secondary Geometry 11

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Secondary Geometry – másodlagos geometriák megjelenítése a rajzokon” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑