NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Tippek trükkök NX

Tippek trükkök NX-ben

Az NX-ben sok olyan beállítást találunk, melyek segítik a mindennapi munkánkat, a következőkben ezek a tippek trükkök kerülnek bemutatásra.

Customer Defaults

Elsőként a File → Utilities → Customer Defaults beállításait vizsgáljuk meg. Itt az NX működését tudjuk szakmodulonként beállítani, de a módosítások csak újraindítást követően lépnek érvénybe és a továbbiakban minden NX indításkor ugyanabban az állapotban maradnak.

  • Gateway → General → Part → Interval for Save Changes Reminder. Az NX-ben nincs automatikus mentés, de emlékeztetőt beállíthatunk.
Customer Defaults 1
  • Gateway → View Operations → Mouse Wheel Scrolling. Megfordítja az egér görgetés (scroll) működési irányát, előre tekeréskor nem nagyít, hanem kicsinyít és viszont.
Mouse Wheel Scrolling
  • Sketch → General → Sketch Style → Inactive Skecth → Display Reference Curves: A vázlatokban referencia/szerkesztő görbékké alakított elemek láthatóságának ki/be kapcsolása. Ha ki van kapcsolva, akkor nem tudjuk a vázlaton kívül ezeket a szerkesztőelemeket felhasználni például egy forgatás tengelyeként.
Display Reference Curves:

A szerkesztett vázlat majd ki és bekapcsolt referencia görbe láthatósága

  • Sketch → Inferred Constrains and Dimensions  → Dimensions → Continuous Auto Dimensioning in Design Applications. Vázlat készítésekor az NX automatikusan feltesz „szürke” méreteket a szerkesztésünkre. Sokszor ezek a méretek nem akarjuk használni, plusz munka ezeket eltüntetni. Ezért célszerű ennek a funkciónak a kikapcsolása.

Abban az esetben, ha mégis szeretnénk elérni ezt a funkciót egy-egy alkalommal, akkor a sketch készítése közben az eszköztár Constrain csoportjából bármikor bekapcsolhatjuk: Continuous Auto Dimensioning.

Continuous Auto Dimensioning in Design
  • Gateway → General → Selection → Highlight original: Boolean műveletek estén – például subtract kivonás –  a „tool body”-t mutassa, vagy az eredményül kapott felületet
Highlight original:

Preferences

Nemcsak a Customer Defaults alatt módosíthatunk a különböző beállításokon, hanem a File → Preferences  alatt is találunk válogatott beállítási lehetőségeket. Fontos, hogy ezen beállítások a módosítást követően lépnek életbe és visszamenőleg nem érvényesek. Ezen módosítások után nem kell az NX-et újraindítani, de egyes beállítások csak megnyitott fájl esetén jelennek meg, illetve azon beállítások melyek fájlspecifikusak, egy NX újraindítás után ismét alapállapotba kerülnek.

  • File → Preferences → User Interface → Layout → Cue/Status line Position: Kiválaszthatjuk, hogy az NX “kommunikációs” sávja a modellező tér felett, vagy alatt jelenjen meg.
  • File → Preferences → User Interface → Options → User Feedback → Reset “Don’t display this message again” : ha kikapcsoltunk egyes hibaüzenetek ismételt megjelenését, akkor itt vissza tudjuk az összes megjelenítést állítani.
  • File → Preferences → Visualization → Calibration: Ha a képernyőn a koordináta rendszer és egyéb grafikai elemek számunkra nem megfelelő méretben jelennek meg, akkor itt be tudjuk állítani a méretarányukat.
  • File → Preferences → User Interface → Options → Dialog boxes : A dialógus ablakok kevesebb, vagy több információt mutassanak alapértelmezetten
Preferences

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.