Tippek trükkök NX-ben

Az NX-ben sok olyan beállítást találunk, melyek segítik a mindennapi munkánkat, a következőkben ezek a tippek trükkök kerülnek bemutatásra.

Customer Defaults

Elsőként a File → Utilities → Customer Defaults beállításait vizsgáljuk meg. Itt az NX működését tudjuk szakmodulonként beállítani, de a módosítások csak újraindítást követően lépnek érvénybe és a továbbiakban minden NX indításkor ugyanabban az állapotban maradnak.

  • Gateway → General → Part → Interval for Save Changes Reminder. Az NX-ben nincs automatikus mentés, de emlékeztetőt beállíthatunk.
Customer Defaults 1
  • Gateway → View Operations → Mouse Wheel Scrolling. Megfordítja az egér görgetés (scroll) működési irányát, előre tekeréskor nem nagyít, hanem kicsinyít és viszont.
Mouse Wheel Scrolling
  • Sketch → General → Sketch Style → Inactive Skecth → Display Reference Curves: A vázlatokban referencia/szerkesztő görbékké alakított elemek láthatóságának ki/be kapcsolása. Ha ki van kapcsolva, akkor nem tudjuk a vázlaton kívül ezeket a szerkesztőelemeket felhasználni például egy forgatás tengelyeként.
Display Reference Curves:

A szerkesztett vázlat majd ki és bekapcsolt referencia görbe láthatósága

  • Sketch → Inferred Constrains and Dimensions  → Dimensions → Continuous Auto Dimensioning in Design Applications. Vázlat készítésekor az NX automatikusan feltesz „szürke” méreteket a szerkesztésünkre. Sokszor ezek a méretek nem akarjuk használni, plusz munka ezeket eltüntetni. Ezért célszerű ennek a funkciónak a kikapcsolása.

Abban az esetben, ha mégis szeretnénk elérni ezt a funkciót egy-egy alkalommal, akkor a sketch készítése közben az eszköztár Constrain csoportjából bármikor bekapcsolhatjuk: Continuous Auto Dimensioning.

Continuous Auto Dimensioning in Design
  • Gateway → General → Selection → Highlight original: Boolean műveletek estén – például subtract kivonás –  a „tool body”-t mutassa, vagy az eredményül kapott felületet
Highlight original:

Preferences

Nemcsak a Customer Defaults alatt módosíthatunk a különböző beállításokon, hanem a File → Preferences  alatt is találunk válogatott beállítási lehetőségeket. Fontos, hogy ezen beállítások a módosítást követően lépnek életbe és visszamenőleg nem érvényesek. Ezen módosítások után nem kell az NX-et újraindítani, de egyes beállítások csak megnyitott fájl esetén jelennek meg, illetve azon beállítások melyek fájlspecifikusak, egy NX újraindítás után ismét alapállapotba kerülnek.

  • File → Preferences → User Interface → Layout → Cue/Status line Position: Kiválaszthatjuk, hogy az NX “kommunikációs” sávja a modellező tér felett, vagy alatt jelenjen meg.
  • File → Preferences → User Interface → Options → User Feedback → Reset “Don’t display this message again” : ha kikapcsoltunk egyes hibaüzenetek ismételt megjelenését, akkor itt vissza tudjuk az összes megjelenítést állítani.
  • File → Preferences → Visualization → Calibration: Ha a képernyőn a koordináta rendszer és egyéb grafikai elemek számunkra nem megfelelő méretben jelennek meg, akkor itt be tudjuk állítani a méretarányukat.
  • File → Preferences → User Interface → Options → Dialog boxes : A dialógus ablakok kevesebb, vagy több információt mutassanak alapértelmezetten
Preferences

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑