Körszegmens marók (Fraisa szerszám) használata NX-ben

A körszegmens marókat (Fraisa szerszám) egyre gyakrabban használják az általuk kínált egyedi előnyök miatt. A szerszámok kontúrfelülete 1000 mm-en túli görbületi sugárral is rendelkezhet, ezáltal kevesebb vágási pályával hozható létre a kívánt barázdamagasság. Ennek következtében lerövidül a megmunkálási idő és a felületi minőséget is fokozni tudjuk.

A körszegmens marókat különféle megmunkálási műveletekhez használhatjuk, beleértve a sík és enyhén ívelt falak simítását, illetve a sorjázást is. Az NX CAM modulja már régóta támogatja a körszegmens marók használatával történő programozást, amivel a megmunkálási hatékonyság jelentős mértékben javítható.

Az NX 12.0.2-es verziója óta nagyon egyszerűen hozhatók létre körszegmens maró szerszámok. Ez a szerszámtípus alapértelmezetten a mill_multi-axis, illetve a mill_multi_blade sablonokban érhető el TANGENT_BARREL és TAPER_BARREL néven.

Körszegmens marók

Korábbi NX verziókban a 10 paraméteres marószerszámok (MILL_10_PARAMETER) létrehozásával hozhatók létre körszegmens marók, a megfelelő paraméterek definiálása mellett.

Körszegmens marók  1

Az NX-ben többek között a Surface Contouring műveletben tudjuk egyszerűen használni a körszegmens marókat 3-, illetve 4-5 tengelyes megmunkálások esetén. A szerszám dőlésszögének beállításával könnyen vezérelhető a szerszám érintkezési pontja, ahogyan ez az alábbi ábrából is kiderül.

A szerszám dőlésszögének beállításával könnyen vezérelhető a szerszám érintkezési pontja, ahogyan ez az alábbi ábrából is kiderül.

Az NX 12.0.2-es verziója óta a turbina lapátok simításához is használhatjuk a Fraisa szerszámokat. A szerszám vágási felületének nagy görbületét kihasználva, a szerszámpálya szintek közötti távolság jelentősen megnövelhető, ezáltal pedig a megmunkálás ideje lecsökkenthető. A turbina lapátok körszegmens maróval történő megmunkálását az alábbi rövid videó mutatja be.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Körszegmens marók (Fraisa szerszám) használata NX-ben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑