NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX Vázlatkészítés

Vázlatkészítés akkor és most

A CAD rendszerek közel 30 éve használnak vázlatokat a modellkészítés során. De ha van vázlatkészítési lehetőség, akkor miért használnak a tervezők a koncepciók kidolgozásához még mindig papírt és ceruzát?

A papír és ceruza még mindig olyan extrát nyújt, amit a CAD rendszerek nem tudnak ugyan olyan tökéletességgel biztosítani: lehetőség az alapkoncepció a gyors változtatásra a legkevesebb idő befektetéssel. Legalábbis eddig erre volt lehetőség.

Az NX1926 és annak új Sketch megoldójának megjelenésével, olyan vázlatkészítési megoldást ismerhetünk meg, ami forradalmasítja a vázlatkészítés fogalmát. A vázlatokat egy alapvetően új megközelítéssel hozhatjuk létre, a felhasználóknak lehetőségük van a vázlatkészítés során a gyors módosításokra, mely egy iteratív folyamatnak köszönhető: a módosításokat az elképzelésekkel, ötletekkel egyidőben hozhatjuk létre a tervezés folyamán. Ezt az NX következő fejlesztései biztosítják számunkra:

  • az NX vázlatkészítő előre jelzi, hogy a módosítás, vonszolás során mi lesz az eredmény,
  • geometriai kapcsolatokat ismer fel automatikusan az általunk létrehozott és módosított vázlatban,
  • az NX összetett rendszerként gördülékenyen használ adatokat a forrástól függetlenül a vázlatkészítő modulban.

Ez az innovatív megközelítés lehetőséget biztosít a felhasználónak, hogy az ötletek alapján úgy módosítsa a vázlatot ahogy az szükséges, ahelyett, hogy különböző egyedi koncepciókat vázolna fel kézzel.

Független elemzések alapján elmondható, hogy az új NX Sketch vázlatkészítő segítségével 30%-al csökkenti a koncepcionális tervezés idejét és ha figyelembe vesszük, hogy a tervezők idejük akár 15%-át is eltölthetik a különböző vázlatok készítésével, kijelenthető, hogy az NX új vázlatkészítési megoldása forradalmasítja a vázlatok által betöltött szerepet a tervezésben.