NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX Planar Deburring

Planar Deburring – új sorjázó megmunkálás az NX 1926-ban

Az NX 1926-os verziójában került először bevezetésre az új sorjázó megmunkálás, a Planar Deburring. Ezzel az egyszerűen használható megmunkálással nagyon gyorsan létrehozható olyan szerszámpálya, amivel a sorját tudjuk eltűntetni. A sorjázó megmunkálás bemutatásra kerül az NX1926 újdonságait bemutató webinárunk során is.

A Planar Deburring megmunkálás a mill_planar sablonban található és két fajta szerszám használható hozzá, letörő maró, illetve gömbmaró. Ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk, az NX-en belül az erre vonatkozó funkciót be kell kapcsolni. Ehhez a File\Utilities\Feature Toggles dialógus ablakban az Enables Planar Deburring funkció állapotát kell ON-ra kapcsolni.

Ehhez a File\Utilities\Feature Toggles dialógus ablakban az Enables Planar Deburring funkció állapotát kell ON-ra kapcsolni.
Planar Deburring

A megmunkálás nagyon egyszerűen használható, hiszen nem kell az élek kijelölésével időt vesztegetnünk, az NX az alap beállítások mellett is automatikusan felismeri azokat az éleket, amik az adott szerszámmal megmunkálhatók és minden ilyen élre automatikusan felrakja a sorjázó pályákat. Ha a furatok éleire nem szeretnénk sorjázó megmunkálást generálni, akkor ezt a Geometry fülön található Ignore Holes bekapcsolásával könnyen megtehetjük.

Ha a furatok éleire nem szeretnénk sorjázó megmunkálást generálni, akkor ezt a Geometry fülön található Ignore Holes bekapcsolásával könnyen megtehetjük.

A sorjázáson kívül a Planar Deburring használható még letörések létrehozására is olyan 2D-s felületek élei mentén, amelyek a szerszámtengelyre merőlegesek. A letöréseket nem kötelező a megmunkálás elkészítése előtt lemodelleznünk, elég a Main fülön található Chamfer Settings beállításokat a kívánt letörés méretei alapján beállítani, így a szerszámpályák a kellő mértékben eltolódnak. Természetesen lemodellezett letörés esetén is el tudjuk készíteni a szerszámpályát.

A letöréseket nem kötelező a megmunkálás elkészítése előtt lemodelleznünk, elég a Main fülön található Chamfer Settings beállításokat a kívánt letörés méretei alapján beállítani, így a szerszámpályák a kellő mértékben eltolódnak. Természetesen lemodellezett letörés esetén is el tudjuk készíteni a szerszámpályát.