Két irányból megmunkált furatok elkészítése FBM segítségével

A következő cikk bemutatja melyek a legfontosabb lépések az alaksajátosság alapú megmunkálás (FBM – Feature Based Machining) során, ha olyan furatok elkészítése a cél, amit több irányból kell megmunkálni (Két oldalról süllyesztett furatok, mély furatok).

A folyamat részletes bemutatása előtt fontos megjegyezni az alaksajátosság alapú megmunkálás legfontosabb működési elvét. A folyamat során az NX a szerszámadatbázisban található szerszámokkal próbálja megoldani a felültek megmunkálását. Az alap telepített NX (OOTB – Out Of The Box) a kezdeti gyakorlás megkönnyítése érdekében rengeteg szerszámot tartalmaz. Ahhoz hogy a saját folyamatainkhoz legmegfelelőbb megmunkálások kerüljenek létrehozásra a folyamat során érdemes ezeket a kezdeti szerszámokat törölni és a saját szerszámainkkal feltölteni az NX szerszámadatbázisát. A szerszámok az NX-ben az alábbi helyen kerülnek tárolásra, itt lehet ellenőrizni a szerszámadatbázist:

UGII_BASE_DIR\MACH\resource\library\tool\metric\tool_database.dat

A folyamat során a két oldalról megmunkálandó furatokat két külön geometriára bontja az NX ezeket a szabályokat az MKE (Machine Knowledge Editor) kezeli. A szabályok alapján kerül eldöntésre a furat mely részei kerülnek egy geometriába.

Az alábbi videóban egy munkadarab furatainak elkészítése kerül bemutatásra, mely tartalmaz kétoldali megmunkálást:

Legfontosabb lépései a videóban megosztott folyamatnak.

  • Megmunkálás létrehozása
  • Geometria rendezése
    • Létre kell hozni az alkalmazni kívánt irányoknak megfelelő koordináta rendszereket, e nélkül a lépés nélkül nem jön létre több oldali megmunkálás. Csak olyan megmunkálások kerülnek létrehozásra a folyamat során, amelyik a megmunkálási koordinátarendszerek irányai alapján elkészíthetők.
    • Nem mindegy az sem, hogy milyen geometria sablonról választjuk ki a koordináta rendszereket azok létrehozása során, mert a szerszámtengely irány beállítási lehetőség (Tool Axis) a „mill_planar” sablonon lévő koordináta rendszernél nem érhető el. Ezen beállítás nélkül pedig ugyan létrejönnek a megmunkálások a megfelelő irányok alapján viszont azok nem a megfelelő koordináta rendszer alá fognak kerülni így azokat később kézzel kell rendeznünk
Két irányból megmunkált furatok elkészítése FBM segítségével MCS
  • Az alaksajátosságok létrehozása során érdemes a felismertetést a furatokra szűkíteni (Steps).
  • A Megmunkálások létrehozása során érdemes beállítani, hogy a megmunkálások geometriai rendezését automatikusan végezze el az NX.
Két irányból megmunkált furatok elkészítése FBM segítségével automatic
  • A folyamat során szerszámok, illetve a programcsoportok létrehozása automatikusan történik.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑