Teendők a külsőleg kapott fájlokkal – Examine Geometry

Amikor NX-ben külső, importált fájlokkal kell dolgoznunk, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a kapott adatok megfelelőek, és sikeresen tudjuk felhasználni őket a későbbiekben a munkánkhoz. Három fontos eszköz áll rendelkezésre, amelyeket használni tudunk az adatok ellenőrzésére és javítására.

Az Examine Geometry paranccsal analizálhatjuk a testeket, síkokat, éleket.
A Playback paranccsal tudjuk újra felépíteni a modellt.
A Part Cleanup paranccsal el lehet távolítani a szükségtelen objektumokat az alkatrész fájlból.
Ebben a cikkben az analízissel fogunk részletesebben foglalkozni.

Examinine Geometry

Az analízis futtatásához a következőt kell tennünk:

Analysis => Examine Geometry => Set All Checks OK => Class Selection => Select All => OK.

A Highlight Results Párbeszédablak csak azokat a lehetőségeket aktiválja, ahol valamilyen hibát ki tud mutatni a program.

A következő öt elemnek, minden esetben hiba nélkül át kell mennie az analízisen: Misalignment, Data Structures, Consistency, Face – Face Intersections, Self Intersections

Ha az ellenőrzés során bármilyen hibát tapasztalunk, akkor kétféleképp tudjuk kijavítani a modellt, annak tulajdonságaitól függően:

A paraméterrel rendelkező elemek javítása:

Ha az alkatrész paraméterrel rendelkezik, akkor az alakelemeket szerkesztenünk kell egészen addig, amíg az eredendően hibás alakelemet ki nem javítottuk. A hiba megtalálásához az a legjobb, ha az alkatrész navigátorban a Make Current Feature –t hozzávetőleg a lista közepén jelöljük ki, majd ismét futtatjuk az ellenőrzést. Ha nem talál hibát, akkor a hátra lévő alakelemeket a ismét megfelezzük, kijelöljük az egyik alkatrészt Make Current Feature –el, és ismét futtatjuk a tesztet. Ez a legjobb módszer a hiba helyének meghatározására.

A paraméterrel nem rendelkező elemek javítása:

A paraméter nélküli modelleknél az Extract paranccsal a modell összes felületét levesszük. A testet Hide –el eltüntetjük. Kijelöljük az összes felületet, majd exportáljuk egy parasolid fájlba. File => Export => Parasolid. Ezek után ki kell törölni a testet, és az Extract –al levett felületeket. Importáljuk a Parasolid file-t. A felületeket már össze lehet fűzni a Sew paranccsal, és futtatni a az Examine Geometry parancsot minden Sew művelet között Így megbizonyosodhatunk arról, hogy átmegy-e a vizsgálaton. Hiba esetén újra el kell készíteni a hibás felületet. Ha az összes felületet összefűztük és a modell zárt, akkor a Sew művelettel testet készítünk, ami már átmegy az Examine Geometry teszten.

A parasolid fájlba exportálást azért kell elvégezni, hogy ne legyen megszámlálhatatlan paraméter nélküli felület a modellben, hanem csak egy, hiba nélküli Unparametrized Feature, ami már átmegy az Examine Geometry teszten.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑